TINDAKAN segelintir netizen menulis komen mel4mpau dan tidak berad4b di laman sosial ketika mengulas sesuatu isu sens1tif di media sosial menimbulkan rasa kurang sen4ng penyanyi Zizi Kirana.

Zizi berkata segelintir mereka tergamak meninggalkan komen sedemikian tanpa mempedulikan perasaan orang lain terutama individu yang terpalit dalam kontr0versi berkenaan.

Justeru itu, penyanyi lagu Eh ini menegur sikap segelintir mereka yang sanggup mengeluarkan kata-kata kes4t dan menghvkum seseorang tanpa belas ihsan.

“Nak tegur sikit… saya lihat semakin hari semakin ramai yang gemar bagi kr1tikan dan pandangan tentang kehidupan orang lain di sosial media. Apa sahaja isu, pasti ada yang akan bagi kr1tikan dan menjadi hakim!

Screenshot 1 1

Zizi kec3wa baca komen tidak ber4dab netizen.

“Kalau membina tak apa… tapi kebanyakannya bila baca komen mereka rasa ser4m pun ada! Mereka ini seolah-olah macam tak pernah diajar apa itu adab.

“Sebenarnya komen mereka lebih kepada kur4ng ajar, agaknya dah bosan sangat ke hidup ini sampai banyak masa nak jaga hidup orang lain?” katanya kepada mStar.

Tiada manusia yang sempurna dan lebih baik kalau kita doakan yang baik-baik sesama manusia kerana itu lebih bermakna

ZIZI KIRANA

PENYANYI

Sebelum itu, penyanyi berusia 35 tahun ini berkongsi luahan rasa kec3wanya itu menerusi Instastory pada Rabu.

Selepas 10 tahun bergelar anak seni, penyanyi berasal dari Sabah ini berkata dia sudah lali dan kalis daripada sebarang kec4man netizen.

Dalam masa sama dia turut meminta orang ramai menjaga tutur kata dan tidak melemparkan kata-kata keb3ncian di media sosial.

Screenshot 2 1

Zizi pernah tutup laman sosial kerana rim4s dengan komen netizen.

“Sepanjang jadi penyanyi, saya dah lali dengan apa pun kata netizen, biarlah mereka nak tulis apa pun… memang netizen macam itu!

“Tapi kita kena sedar tiada manusia yang sempurna dan lebih baik kalau kita doakan yang baik-baik sesama manusia kerana itu lebih bermakna,” ujarnya.

Pada Oktober lalu, Zizi Kirana mengambil keputusan untuk tidak membuka laman sosial selama lima hari kerana rim4s dengan pelbagai isu negara yang menjadi perbualan hangat netizen.

Zizi mengakui dia tertekan dengan pelbagai topik yang menjadi perbalahan segelintir masyarakat antaranya isu berkaitan penul4ran Cov1d-19 dan hal membabitkan politik negara.

Sumber: mStar!

Previous articleEdika Yusuf, Azhar tak setuju cara komen “pedas” , sekali Mas Idayu reply balik
Next articleBaju ‘M4ta Satu’ Datuk Ismail Sabri Semasa Sidang Media Jadi Perdeb4tan Netizen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here