Connect with us

Entertainment

Video Suami Solat Kena Kec4m, Sekali Abby Abadi Balas Balik Lagi Padu

Published

on

Pelakon dan usahawan Abby Abadi menjawap kata-kata yang dilemp4rkan kepadanya oleh segelintir netizen yang mendakwa dirinya ri1yak apabila berkongsi satu video suaminya sedang solat di tempat jualan.

“Semalam saya kongsikan video suami solat ni kt story. Ada yang dm kata ini r1iak, menunjuk. Saya balas semula, saya kata kalau suami pos sendiri, mungkin menunjuk tapi kan saya yg pos, ALLAH lebih tahu niat seseorang tu.

“Ini IG saya. Ye saya tak sempurna. Takkan mungkin sempurna, tapi saya cakap, saya kongsi tazkirah, renungan qalbu. Ingatkan pasal solat dalam IG ni agar IG saya bermanfaat utk org lain. Jadi bila tiba2 saya padam, ada juga kenangan indah yg saya tinggalkan disini,” jelas Abby Abadi.

View this post on Instagram

Hai sayangku @jaiezzany kat mana tu? Cepat balikkkk!! Rinduuuuu.. Hehe..🥰 . Alhamdhllillah.. selit sikitlah pasal Bariatric Surgery yg Sy buat dgn yg berbahagia @dr.mustafamt 😍 . Haiiiii Dr, Haiiii Puan Sri @rafeahariffin apa khabar? Hehe.. Nampak sibuk betul skrg ye.. sehari 4/5patient.. dasyat 🤩💪 . Perkembangan Sy setakat harini.. Alhamdullillah. Confident level ada peningkatan sbb dah turun 9kg dalam masa 2 bulan ni hehe.. lambat kan? Sbb sy degil.. suka makan, minum air manis lagiii hihhihi 😅🤪🤣 . Masih lagi ambil gmbr nyorok2 sbb berat masih 80 kg ++ lagi huhu… Cuma bezanya selepas buat Bariatric Surgery dah tak buleh makan banyak, jadi terkawal.. dan berat sedia ada makin turun, turun dan turun… walau selow, tp inci loss banyak beza. . Ramai je yg Sy jumpa bgtau dah selesai buat Bariatric Surgery dgn Dr Mustafa juga.. berani buat lepas tengok Abby ok je hehe.. Ok jelah. Nak takut apa? Takutlah hanya pada ALLAH ye. Kita buat sbb nk sihat, nk dijauhkan dari segala penyakit.. kurus itu bonus 😚 . Apapun, selepas surgery… kena juga diet utk perubahan yg lebih hebat. Tiada magic yg buleh hilangkan lemak sedia ada yg dah tepu dalam badan kita ni ye. Kurangkan makan, kurangkan manis. Obesiti itu penyakit. Siapa lagi nk bantu diri kita kalau bukan diri kita sendiri kan? DM @drmustafa ye utk dptkan kata2 nasihat hehe..

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

Menurut Abby, sangat rugi jika laman sosial hanya digunakan untuk bersembang kosong, menunjuk itu dan ini tan langsung berdakwah untuk mengingatkan kepada Pencipta.

“Bila ingatkan benda baik2, pergi mana2, apa keadaan pun mesti jaga solat, serba tak kena.. bila ajak liburan, ajak gi konsert, pergi layan benda2 meng4rut.. berpuluh2 kali post pun takpe, siap repost lagi..bila pasal solat, sentap tak tentu hala… itulah kesilapan besar kita sebenarnya. Walhal hidup ni memang untuk sebarkan agama DIA.

“Muhasabahlah..mmg tanggungjawab kita saling mengingatkan & berpesan2. Berpesan2.dgn kebenaran. Berpesan2 dgn kesabaran. Bukan sebab kita konon baik dari org lain, tp sebab nak sama2 ke syurga & bernilai disisiNYA,” tulis Abby lagi.

Tambah Abby lagi, sangat rugi jika hidup tidak solat dan menangguh-nangguhkannya kerana kita tidak akan tahu bila kita akan pergi meninggalkan dunia yang sementara ini.

View this post on Instagram

Meh Abby Abadi nk membebel lagi … . Semalam Sy kongsikan video suami solat ni kt story.. ada yg dm kata ini riak, menunjuk. Sy balas semula, Sy kata kalau suami pos sendiri, mungkin menunjuk tp kan Sy yg pos, ALLAH lebih tahu niat seseorang tu 😚 . Ini IG Sy… ye Sy tak sempurna. Takkan mungkin sempurna… tapi Sy cakap, Sy kongsi tazkirah, renungan qalbu.. ingatkan pasal solat dalam IG ni agar IG sy bermanfaat utk org lain. Jadi bila tiba2 Sy padam, ada juga kenangan indah yg Sy tinggalkan disini.. 🤭 . Rugi kalau guna laman sosial sembang kosong je, buat lawak tah apa2, tunjuk itu, tunjuk ini tp langsung tak berdakwah semampu kita & sampaikan peringatan dari DIA. Konon agama/amal ibadat sendiri2.. dalam laman sosial utk enjoy2 je. Sakit sungguh la kalau beranggapan begitu 😒 . Bila ingatkan benda baik2, pergi mana2, apa keadaan pun mesti jaga solat, serba tak kena.. bila ajak liburan, ajak gi konsert, pergi layan benda2 mengarut.. berpuluh2 kali post pun takpe, siap repost lagi..bila pasal solat, sentap tak tentu hala… itulah kesilapan besar kita sbnrmya. Walhal hidup ni mmg utk sebarkan agama DIA. Muhasabahlah..mmg tanggungjawab kita saling mengingatkan & berpesan2. Berpesan2.dgn kebenaran. Berpesan2 dgn kesabaran. Bukan sebab kita konon baik dari org lain, tp sebab nak sama2 ke syurga & bernilai disisiNYA 😍 . Renungggggggg balik apa sbb ALLAH masih izinkan kita bernyawa hingga hari ini. Enjoy selagi buleh ke atau ingat mati buleh dtg bila2? Takpelah.. nnti taubatlah.. Nanti solatlah.. Banyak nauu nanti, tiba2 mati… nk jawab mcmana dgn ALLAH dalam kubur nanti? . Rugi wak hidup tak solat.. dah besar panjang dah pun. Nak kaya, nak makan sedap, nak enjoy selalu, gi bercuti selalu.. tp solat taknak.. caner? Siapa nk bagi 😬 . Ok bai. Sambung membebel bila free ye hehe 26/9/2020

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

Sumber : GEMPAK

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara