[VIDEO] Meremang, Frontliner Terima Panggilan M!steri Rumah Kosong, Rupanya Pesak!t…

JASA dan khidmat para petugas barisan hadapan atau frontliner disanjung tinggi. Sepanjang masa mereka bertungkus lumus membantu pes4kit yang memerlukan rawatan tidak mengira masa.

Dalam menjalankan tugas, petugas kesihatan tidak dapat lari darip4da meng4lami peng4laman aneh dan menyer4mkan termasuk menerima panggilan daripada ‘pes4kit’ m1steri.

Pengguna TikTok @medicalasiststant yang bertugas sebagai Penolong Pegawai Perubatan menceritakan d3tik menerima panggilan mengatakan ada p3sakit tidak sed4rkan d1ri rumah.

Kisah berkenaan difahamkan berlaku pada tahun 2017.

https://youtu.be/_hledhnBe0g

“Saya mendapat panggilan pada pukul 5.30 pagi, menyatakan nama dan alamatnya mengatakan tidak sed4rkan dir1 di rumah.

“Dalam masa 15 minit saya dan pemandu dan seorang lagi bergerak sampai ke rumah yang dialamatkan.

“ Sesampainya saya ke rumah berkenaan, rumah gel4p. Saya turut memberikan salam tetapi tidak dijawab. Saya kemudi4n menelefon kembali ke klinik, untuk menyemak alamat rumah. Semuanya betul.

“Bila saya hubungi kembali nombor ‘pesakit,’ tiada dalam perkhidmatan. C3mas rasanya. Sedang bercakap dengan pemandu, kedeng4ran pula bVrung hantu di atas bumbung rumah. Terus kami bergegas meningg4lkan rumah berken4an.

“Pada pagi keesokannya, kami cuba periksa namanya di klinik dan mendapati pesakit berkenaan sudah meninggal tiga tahun lepas,” katanya.

Merem4ng bvlu r0ma apabila mendeng4r para cerita frontliner berkongsi pengalam4n ketika bertugas. Adakah kemungkinan si m4ti m3minta pert0longan melalui frontliner untuk menyampaikan kepada w4ris untuk memperb4nyakkan doa buatnya di al4m sana?

Susul4n perkongs1an video berdurasi 59 saat itu, warga may4 mengakui merem4ng bulu r0ma. Bahkan ada yang turut berkongsi menceritakan pengalaman meny3ramkan masing-masing.

Antara perkara yang w4jib untuk diim4ni oleh setiap muslim adalah beriman dengan perkara-perkara ghaib seperti syurg4, ner4ka dan lain-lain. Antara perkara gh4ib yang wajib diim4ni adalah kewujudan j1n dan sya1tan.

Walaupun kita tidak dapat melihat j1n dan sya1tan dengan mata k4sar, bukanlah bermakna ia tidak wujud. Perkara ini dinyatakan oleh ALLAH SWT di dalam Al-Quran:

إِنَّهُۥ يَرَىٰكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُۥ مِنْ حَيْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ

Maksudnya : “…Sesungguhnya Syaitan dan kaumnya melihat kamu dengan keadaan yang kamu tidak dapat melihat mereka…”

(Surah Al-‘Araf : 27)

Sumber: @medicalasiststant, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*