KOTA TINGGI: Kej4dian r1but yang melanda tujuh buah kampung di Tanjung Sedili di sini susulan hujan lebat lebih dua jam berserta angin kenca4ng yang bert1up ‘ganas’ mer0sakkan sebanyak 291 buah rumah.

Tinjauan Mingguan Malaysia di beberapa lokasi terjejas termasuk di Kampung Teluk Jeri Luar mendapati, kawasan itu penuh dengan serpihan binaan rumah terutamanya bahagian bumbung yang tercabut ekoran bencana itu.

Malah, beberapa buah kereta juga didapati ros4k teruk akib4t dih3mpap selain kedai yang diusahakan penduduk turut ranap sama sekali sehingga ada yang menggambarkan kej4dian itu seperti tsun4mi kecil.

video ribut datang macam tsunami kecil utusan digital 60fcb9cc59480
MASTURA Abidin dan anaknya membersihkan kawasan kedai yang musnah akibat dil4nda r1but di Kampung Teluk Jeri Luar di Kota Tinggi, Johor. -UTUSAN/MASTURAH SURADI

Mastura Abidin, 50, yang menjalankan perniagaan menjual minyak petrol di gerainya kini tidak dapat beroperasi lagi apabila premis separa kekal itu musnah sama sekali akibat dilanda ribut.

“Saya anggap r1but berlaku ini umpama tsun4mi kecil. Tidak pernah berlaku seteruk ini, tiap-tiap tahun ada angin tapi tidak kuat sangat hingga habis kedai musnah serta pokok-pokok tumb4ng. Macam tidak percaya angin seperti itu ada di kawasan ini.

“Masa kej4dian saya berada di Felda Aping, Tuhan sahaja yang tahu perasaan saya ketika itu yang bimbangkan keadaan anak di kedai. Anak beritahu saya dia tak sempat berlari ke rumah datuknya kerana angin sangat kuat dan t4kut hendak keluar serta hanya mampu menyorok di lantai.

“Saya bersyukur kerana anak, Mohammad Fahrin Rosli, 11, dan anak saudara, Adam Mukriz Abdullah, 9, sempat menyelamatkan diri ketika berada di kedai tersebut,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

GERAI milik Mastura Abidin yang turut terj3jas akib4t kej4dian r1but. -VIDEO/MASTURAH SURADI

Dalam kejadian kira-kira pukul 3 petang semalam, tujuh kampung yang terj3jas antaranya adalah Kampung Teluk Jeri Luar, Kampung Teluk Jeri Dalam, Kampung Tanah Putih dan Kampung Sri Gading.

Lebih 20 pokok tumbang sehingga menutupi laluan jalan raya namun tiada kec3deraan melibatkan m4ngsa dilap0rkan, bagaimanapun dua pusat pemindahan sementara (PPS) di buka di Tanjung Sedili.

Sementara itu, bagi lima beradik di kampung sama, mereka hanya mampu berpelukan antara satu sama lain serta melaungkan azan ketika kej4dian r1but yang turut mer0sakkan kereta Perodua Myvi akib4t dih3mpap pokok kelapa.

Shazrul Faiza Nat Noor, 33, berkata, cuaca ketika kej4dian amat gelap dan nampak amat-amat berbeza berbanding hari biasa apabila hujan sangat lebat beserta angin di sekitar kawasan rumah mereka.

SHAZRUL Faiza Nat Noor menunjukkan kereta Myvi miliknya yang dihempap pokok dalam kejadian ribut di di Kampung Teluk Jeri Luar di Kota Tinggi, Johor.-VIDEO/MASTURAH SURADI

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Sumber:utusan via mstar

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Previous articleAnjang Aki Men1nggal Dunia, Isteri Masih Terk3jut – “Arw4h Baru Selesai Makan, Masuk Bilik Untuk Berehat”
Next articleAnak Nak Sambut Hari Jadi Ibu, Tapi Akur ‘Birthday Girl’ Tak Mahu Diraikan… Pilih Nak Masak, Jamu Rider Makan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here