“Uniform Sekolah Saya Dipenuhi D4rah” – Juliana Evans

BERMULA dengan kontr0versi melawak tentang r*gol hinggalah melakukan pemer1ksaan ‘dat4ng bul5n’ kepada pelajar perempuan, isv yang membabitkan tentang tingkah laku guru sekolah seperti itu menjadi topik h4ngat sejak kebelakangan ini.

Berkongsi pengalaman zaman persekolahan, pelakon Che Puan Juliana Evans atau nama sebenarnya, Juliana Sophie Johari Evans, 32, mended4hkan pernah ditert4wakan guru sekolahnya selepas meng4du keboc0ran d4rah ha1d sehingga membuatkan dia menang1s.

“Sejak kebelakangan ini saya tengok di Twitter banyak diperkatakan tentang k3s pelajar dat4ng bul4n.

Juliana berkongsikan kisahnya di Twitter.

“Saya juga pernah berhadapan pengalaman serupa apabila cikgu perempuan nak per1ksa jika betul kita sedang datang bulan pada ketika itu, namun mereka tidak pernah melakukannya pun.

“Cumanya saya ada cerita di mana ketika berada di Tingkatan 2, tahun pertama datang bulan. Ketika itu sedang belajar dalam kelas dan tersed4r terboc0r banyak di kain saya. Uniform sekolah saya dipenuhi dar4h.

Kebanyakan daripada mereka hanya ket4wakan saya. Semuanya cikgu perempuan… saya jadi t4kut, berseorangan dan bertambah m4lu.

JULIANA EVANS

PELAKON

“Jadi, kawan perempuan sekelas saya tolong lindung dengan berjalan di belakang saya sehingga ke tandas dan mereka turut membantu saya basuh baju itu.

“Baju saya basah tervk dan saya tak tahu nak buat apa. Jadi, saya telefon ibu untuk ambil saya balik sekolah awal,” ujarnya.

Apa yang dikes4lkan pelakon filem H4ntu Bonceng ini ialah sikap tiada rasa tanggungjawab guru-guru wanita di sekolahnya apabila berhadapan dengan situasi seperti itu.

Dia juga tidak menyangka sebagai pendidik mereka sepatutnya berasa lebih empati daripada sekadar menjadikan perkara itu sebagai bahan untuk ditert4wakan.

Juliana kes4l dengan respons yang diberikan oleh guru-gurunya.

“Ketika saya duduk di bilik guru (untuk tunggu ibu ambil balik sekolah), beberapa cikgu masuk dan lalu depan saya.

“Mereka tanya kenapa saya menangis dan saya beritahu situasi yang jadi pada saya ketika itu dan nak tahu apa reaksi mereka?

“Kebanyakan daripada mereka hanya ket4wakan saya. Semuanya cikgu perempuan… saya jadi t4kut, berseorangan dan bertambah m4lu,” ujarnya.

Susulan pengalamannya itu, Juliana menasihatkan guru-guru agar menjadi lebih peka dan sensitif dengan pelajar mereka terutamanya yang pertama kali melalui pengalaman datang bulan.

Juliana bersama suami dan anaknya.

“Dengan mentertawakan pelajar yang sedang mengalami perubahan pada tubuh badannya, itu bukanlah cara yang terbaik.

“Saya pun cerita dengan ibu dan dia memang sangat mar4h! Ibu saya datang ke sekolah pada keesokan hari dan buat aduan mengenai guru-guru terbabit. Ibu merupakan sistem sokongan terbaik saya,” katanya.

Juliana mendirikan rumah tangga dengan kerabat diraja Selangor, Tengku Shariffuddin Shah Tengku Sulaiman Shah, 33, pada 30 April 2017.

Hasil perkahwinan, pelakon kacukan Melayu-Inggeris itu dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, Tengku Kamiliah Zanariah Josephine Ehsan Shah yang kini berusia dua tahun.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih .

Sumber: MSTAR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*