Walaupun ketika tidak berbuat apa-apa, bu4ya sememangnya antara haiwan yang paling digeruni dan tidak berani untuk didekati oleh ramai orang. Selalunya, kita tengok bu4ya dalam kandang di zoo je dan bila pekerja bagi makan kita sendiri rasa seriau tengok betapa agresifnya haiwan tu.

Tapi, viral di TikTok sebuah video yang mendapat lebih 1.5 juta tontonan menunjukkan seorang nenek berdiri betul-betul di hadapan seekor bu4ya besar. Haiwan itu dilihat hanya terdampar dalam keadaan mulut ternganga dan orang kampung boleh didengari menj3rit dan meminta agar buaya itu ‘diselamatkan’.

Ramai yang tonton video itu memuji keberanian luar biasa wanita berkenaan kerana langsung tidak ‘goy4ng’ berhadapan dengan seekor buaya. Namun, di sebalik buaya ‘berantaikan’ tayar yang terdampar itu, ada kisah sediih di sebaliknya.

Melalui sebuah video lain, pemilik akaun TikTok bernama Mustika itu telah menjelaskan bahawa buaya itu sebenarnya dalam keadaan yang tidak baik kerana tayar tersebut sudah terlilit di lehernya selama lebih kurang 1-2 tahun.

Difahamkan, beberapa pihak pernah cuba tampil untuk menyelamatkannya dan mencabut tayar itu dari leher bu4ya terbabit namun tidak berjaya.

Mustika turut mengingatkan kejadian m4lang menimpa bu4ya berkenaan adalah kerana sikap penduduk Kota Palu itu sendiri yang tidak mempunyai siv1k membuang s4mpah di sungai.

Haiwan lah yang paling selalu menjadi m4ngsa daripada aksi (buang s4mpah dalam sungai) tersebut.”

Saiz bu4ya itu semakin membesar menjadikannya lebih ters3ksa kerana ‘terc3kik’ dan kes4kitan dek kerana tayar yang terlilit itu boleh meng4ncam ny4wanya. Video penjelasan itu membuatkan ramai netizen seb4k dan ters3ntuh membayangkan peny3ksaan yang dirasai haiwan tersebut.

q1

Walaupun besar dan digeruni tapi tidak sepatutnya dia ters3ksa disebabkan sikap tidak bermor4l manusia.

Sumber: Lobak Merah

Previous article“Mulut macam Bab*” – Upload Foto Bersama Anak Sekali Individu Ini Komen Buat Ramai Panas
Next article“Air Mata Gvgur…” – Siti Sarah Tak Tahan Sebak, Menangis

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here