KUALA TERENGGANU, 11 April – Jamuan berbuka puasa tidak dibenarkan diadakan di semua masjid dan surau sepanjang Ramadan yang dijangka Selasa ini.

Turut tidak dibenarkan adalah moreh dan juga jamuan makan sahur.

Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Mat Azmi Arshad memaklumkan, larangan majlis jamuan berbuka puasa, moreh dan makan sahur di semua masjid serta surau dilakukan bagi membantu kerajaan membendung penularan pande.mik C0VID-19.

Bagaimanapun, jelasnya, jemaah masih dibenarkan berbuka puasa, moreh serta makan sahur makanan berbungkus dan tidak membabitkan jumlah yang ramai.

“Garis panduan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) aktiviti sepanjang bulan Ramadan termasuk majlis berbuka puasa sudah diedarkan kepada jawatankuasa masjid dan surau di seluruh negeri.

“Jawatankuasa masjid dan surau diminta menyediakan kurma serta air mineral bagi membolehkan jemaah yang datang awal untuk menunaikan solat magrib berjemaah berbuka puasa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Mat Azmi, sebelum berlakunya penularan pandemik C0VID-19, menjadi kebiasaan bagi umat Islam di negeri ini mengadakan majlis berbuka puasa membabitkan penduduk kampung.

“Mereka kebiasaannya akan mengadakan gotong royong menyediakan masakan untuk berbuka puasa,” ujarnya.

Namun, program dan aktiviti itu dilarang diadakan berikutan berlakunya penularan pandemik C0VID-19, di seluruh negara sejak Mac tahun lalu.

“Semua jawatankuasa masjid dan surau di negeri ini diminta sentiasa mematuhi SOP ditetapkan bagi membantu kerajaan membendung penularan COVID-19,” tegasnya.

Menteri Besar Terengganu juga dilihat berkongsi artikal yang sama di facebook rasmi milik beliau

“Semua masjid dan surau di Terengganu tidak dibenarkan mengadakan sebarang majlis berbuka puasa dan sahur sepanjang Ramadan ini.

Terus patuhi SOP.”

Ustaz Azhar Komen

Dalam pada itu, pendakwah terkenal dari pantai timur Ustaz Azhar Idrus di lihat meninggalkan satu komen di status Menteri Besar Terenggany sehingga mendapat 9.7 ribu tanda suka dan mencatat 1280 maklum balas

“buat larangan untuk semua majlis berbuka puasa yg ada orang ramai..bkn di masjid saja tp hotel dan restoran dan dewan dll sbb covid tak pilih tempat” komen Ustaz Azhar

terengganu larang jamuan buka puasa moreh di masjid sekali ustaz azhar masuk komen 60753b0bd6701

Terengganu Rekod Kadar Kebolehj4ngkitan C0VID-19 Tertinggi

KUALA TERENGGANU, 11 April – Kadar kebolehjangkitan C0VID-19 atau Ro/Rt di Terengganu berada di tahap membimbangkan apabila merekodkan nilai tertinggi di Malaysia.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkata, Ro/Rt tertinggi adalah di Terengganu 1.53 dan Putrajaya 1.32

“Manakala, pada jangkaan mengikut kes seharian pada 10 April untuk seluruh Malaysia turun sedikit kepada 1.03.

“Namun, Ro/Rt masih tinggi dan tersasar berbanding sasaran 1.0 hingga 0.8,” kata KKM di facebook rasminya hari ini.

Dalam perkembangan sama, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) melaporkan, negeri ini mencatatkan 34 kes positif hari ini menjadikan 153 kes aktif keseluruhan.

“Pecahan kes baharu adalah import C empat kes dan penularan tempatan sebanyak 30 kes.

“Sembilan daripada kontak kes Kluster Kampung Tanjung iaitu enam kes daerah di Kuala Nerus, tiga kes daerah Kuala Terengganu manakala 1 kontak kes tempatan dari Kuala Terengganu.

“Selain 23 kes dari saringan ACD PKPD Kamounh Belaoh (Kluster Belaoh) dan

saringan individu bergejala 1 kes di Kuala Nerus),” tambah JKNT.

Sumber : Trendingsangat

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Previous article“Tak Berani Kawe Nak Tegur..” Pagi2 Azil Dengan Rutin Harian Dia
Next article“Lima Tahun Hidup T4npa R3stu Ibu Bapa…” -Siti Fazurina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here