Connect with us

Entertainment

Tak Mampu Tengok Lama Peng3bumi4n, Ad Bayang Seolah-0lah 0rang Tengah ‘Solat’ Di Sebelah KubVr Pes4kit C0vid-19

Published

on

TIADA kata mampu menggambarkan peras4an yang terbuku di jiwa.

Begitulah per1tnya yang dilalui jejaka ini apabila dia menerima perkhabaran mengenai kem4tian bapanya akib4t C0vid-19 sekitar jam 2 pagi pada 19 Julai.

Menurut Ahmad Tarmizi, 30, yang sedang melanjutkan pelajaran di Cape Town, Afrika Selatan, bapanya, Che Age Awang, 73, men1nggal dunia selepas seminggu dimasukkan ke sebuah h0spital di Selangor.

Bercakap kepada mStar, dia yang mesra disapa Mizi mengakui terk3jut dengan pemergian insan tersayang itu, namun reda atas apa yang berlaku.

“Arw4h kena C0vid-19 dua minggu sebelum Hari Raya AidilAdha. Selepas ujian sar1ngan, d0ktor suruh balik ke rumah. Selepas seminggu baru dia masuk h0spital.

“Saya rasa macam tak percaya. Minggu lepas saya call, arw4h maklumkan yang dia OK dan sihat. Arw4h kata, abah kenalah sihat sebab nak tengok adik (Mizi) berjaya.

mizi4

Mizi dijangka menamatkan pengajiannya pada hujung tahun ini.

“Bila jadi macam ni, saya tak tahu nak cakap macam mana. Sebab dia tiada peny4kit lain. Cepat sangat, seminggu je dia masuk h0spital,” ujarnya sebak.

Menurut Mizi yang juga penuntut bidang Undang-Undang Islam, segala kenangan dengan Allahyarham masih segar di ingatan.

mizi3

Mizi merupakan anak bongsu daripada tujuh beradik.

Malah kata Mizi, dia baru sahaja kembali ke Afrika Selatan pada Mei lalu sejak pulang ke tanah air pada Oktober 2020.

“Saya baru je sebulan datang sini. Saya balik ke Malaysia pada Oktober tahun lepas. Sepatutnya saya cuti sekejap, tapi disebabkan pandemik, saya terus skip kelas dan datang sini untuk exam.

Nampak seolah-olah ada orang duduk antara dua sujud, yang menghadap ke arah kiblat.

MIZI

“Sekarang saya buat master dan dijangka habis pada November ini. Arw4h selalu pesan supaya saya tamatkan pelajaran dan balik ke Malaysia sambung belajar di Universiti Malaya (UM) pula.

“Masa zaman dulu-dulu, arw4h nak masuk UM, tapi sebab ada masalah, dia tak jadi masuk UM dan ambil keputusan untuk sambung jadi cikgu pada masa itu,” ujarnya.

mizi2

Sebahagian ahli keluarga Mizi.

Menurut Mizi, dia turut menyaksikan proses peng3bumian bapanya menerusi panggilan video dari tanah perkubvran.

Namun kata Mizi, dia gagal menah4n seb4k dan tidak sanggup untuk meneruskan panggilan video sehinggalah proses itu berakhir.

“Ada adik beradik saya berada di luar pagar kawasan perkubur4n, dia buat panggilan video ketika proses pengebumian. Saya tengok sekejap saja, kemudian saya mat1kan telefon dan rehat. Tak sanggup nak habiskan panggilan video itu.

mizi5

Mizi yang pulang ke Malaysia pada tahun lalu dan baru sahaja sebulan kembali ke Afrika Selatan.

“Tapi jika diteliti balik gambar yang diambil ketika pengebumian, nampak seolah-olah ada orang duduk antara dua sujud, menghadap ke arah kiblat.

“InsyaAllah semoga itu petanda baik untuk saya terima. Saya harap arw4h ayah ditempatkan bersama orang beriman dan para syuhada,” ujar anak bongsu daripada tujuh beradik itu.

Bercerita mengenai bapanya, Mizi menjelaskan figura yang cukup disanjunginya itu pernah berkhidmat sebagai guru disiplin dan guru besar sebelum bersara dan melibatkan diri dalam dunia politik. Malahan arw4h turut membuka sekolah tahfiz Darul Ulum Az Zahra di Sungai Buloh pada tahun 2001.

“Arw4h seorang bekas guru disiplin dan juga guru besar di sekolah menengah selama 25 tahun. Selepas pencen arw4h ada sertai politik. Sek 2001 dia menjadi pentadbir sekolah tahfiz sendiri dan sekarang ada empat cawangan.

“Kenangan yang paling saya ingat, arw4h sebenarnya seorang yang gar4ng, sebab lama dia jadi guru disipl1n. Tapi bila saya dah dewasa, dia lebih ceria dan suka tersenyum,” ujar Mizi lagi.

Mesej yang ditaip olehMarhun ayahnda kami yang xsempatdia hantar@Mrzizi

Sumber:mstar

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara