“Tak Kelakar, Biad4p!” – Individu Hasilkan Karikatur Hiina Menteri Agama Dan Dr Noor Hisham Cetus Kemar4han Ramai! 

Seorang pereka grafik yang sebelum ini pernah mencetuskan kontr0versi sekali lagi mencuri tumpuan ramai apabila didakwa menghasilkan karya berbaur s1indiran dan penghi1naan.

Kali ini ‘m4ngsa’ karyanya adalah imej menyerupai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Menerusi hasil karikatur yang dimuat naik di Twitternya itu, kelihatan seorang individu berkopiah menghembvskan nafas lalu mengeluar dan menyebarkan v1irus COV1ID-19.

Hasil grafik tersebut kemudian tular di media sosial dan mencetuskan kemar4han dalam kalangan warga maya.

Ramai bertanggapan figura yang dihasilkan terlalu mirip dengan Zulkifli dan teguran sebenarnya boleh dilakukan secara baik daripada mempersendakan bekas mufti itu.

Selain netizen, turut sama mengkriti1k perbuatan tersebut adalah Setiausaha Penerangan MIC A Subash Chandrabose.

Biarpun berlainan agama, A Subahs turut menganggap penghasilan karya tersebut sebagai biad4p.

“Ini tak kelakar, jaga adab!,” katanya menerusi satu posting di Twitter rasminya, semalam.

Untuk rekod, Zulkifli mengesahkan dirinya positif Covi1d-19 selepas pulang dari Sabah.

Beliau juga menyeru orang ramai yang menghadiri majlis melibatkan dirinya pada 24 September hingga 4 Oktober lalu menjalani pemeriksaan saringan COVID-19 di mana-mana klinik kesihatan dengan segera.

Edit Gambar Dr Noor Hisham Tak Pakai Selvar Ketika Live, Page Pop

Pastinya seluruh rakyat Malaysia tahu Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah kini sedang menjalani kuar4ntin di rumah.

Ini berikutan beliau turut menghadiri mesyuarat di Jabatan Perdana Menteri pada Sabtu lalu yang turut dihadiri oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri yang disahkan positif Cov1id-19.

Namun begitu, keadaan itu tidak menjejaskan tanggungjawabnya melaporkan perkembangan terkini semasa situasi Cov1id-19 kepada rakyat Malaysia melalui laman sosial.

Dan petang tadi, dapat dilihat Dr Noor Hisham melakukan sidang media itu dengan lancar tanpa kehadiran petugas media.

“Kita boleh mengadakan sidang media secara maya setiap hari dan saya tetap akan menjawab soalan daripada media,” katanya.

Walau bagaimanapun, usaha Dr Noor Hisham itu dijadikan sebagai bahan lawak oleh salah seorang pengendali laman Facebook MGAG yang menyunting gambar Dr Noor Hisham membuat siaran langsung itu di rumah dengan hanya memakai pakaian separuh badan.

Namun, foto yang mungkin dianggap lawak oleh tukang edit itu dikecam teruk oleh netizen.

Sedar banyak reaksi negatif dari netizen, pentadbir halaman MGAG kemudian segera memadamkan gambar tersebut dan tukang edit gambar itu tampil membuat permohonan maaf.

Menerusi permohonan maaf itu, Jun Yang menjelaskan dia hanya sekadar mahu menyelitkan sedikit gurauan bagi mengurangkan situasi yang dirasakannya tegang.

Walaupun permohonan maaf telah dibuat, ada segelintir netizen yang menuntut pihak berkuasa mengambil tindakan kerana bagi mereka gurauan seperti itu tidak sewajarnya dilakukan lebih-lebih lagi Dr Noor Hisham merupakan frontliner yang sepanjang masa bekerja untuk rakyat.

Ramai berpendapat media sosial sepatutnya digunakan dengan baik dan tidak sesekali digunakan untuk memuat naik sebarang kandungan yang tidak bermanfaat.

Apatah lagi jika ianya boleh dikategorikan sebagai perkongsian yang meny4kiti hati orang awam.

Sumber : GEMPAK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*