Tergur1s Hati Tak Dpt Blik Kmpung Hantar Bapa Di4lisis.. 11 Hari Kemudian Bru diizin, Tp Semuanya Dh Terlambat..

HATI anak mana yang tidak lvluh apabila hasrat untuk menziarahi bapa yang menghid4p peny4kit kr0nik tidak kesampaian gara-gara l4rangan rentas negeri yang dilaksanakan sejak empat bulan lalu.

Sebaliknya, si anak hanya dapat menatap wajah insan kesayangan dalam keadaan k4ku dan bakal menuju negeri abadi.

Begitulah kisah hiba dua beradik ini yang meluahkan rasa terkil4n mereka kerana tidak dapat berbakti kepada bapa sewaktu saat-saat akhir sebelum dijemput aj4l.

Berkongsi cerita kepada mStar, gadis bernama Aida Najwa berkata dia terlebih dahulu menerima panggilan daripada bapanya, Nasir Nordin pada 17 April lalu yang meminta pulang untuk menemaninya ke hospital.

“Dapat panggilan tu Sabtu… abah minta tolong hantarkan ke hospital sebab nak betulkan tapak di4lisis. Selalunya makcik saya akan bantu uruskan sebab abah tinggal dengannya di Nilai, saya pula di Kuala Lumpur.

Aida Najwa meluahkan rasa terkil4nnya menerusi satu perkongsian di Facebook.

“Tapi ketika itu makcik terp4ksa pulang ke kampungnya, jadi saya pun ke balai polis untuk mohon kebenaran rentas negeri bagi menghantar abah ke hospital. Masa tu belum dapat surat refer ke hospital.

“Berlaku soal jawab dengan anggota polis… dia tanya selama ini siapa yang hantarkan. Bila beritahu, jawapan balasnya sangat membuatkan saya s3dih. Bukan saya saja-saja nak pulang, tapi atas sebab kec3masan. Di4lisis ni sangat penting bagi pes4kit buah pingg4ng.

“Kalau tak mahu benarkan orang rentas negeri, tak perlu beri jawapan yang boleh guriskan hati orang. Saya hanya bersabar dan turut kemuka kad OKU, kad pengenalan abah dan surat di4lisisnya sebelum ini namun permohonan saya ditol4k kerana tiada bukti kukuh,” ujar gadis berusia 26 tahun ini.

Aida Najwa bersama bapanya, Allahy4rham Nasir Nordin yang meningg4l dunia pada 28 April lalu.

Ujarnya, dia berlalu pulang dengan h4mpa dan memberitahu bapanya bahawa permohonan rentas negeri tidak diluluskan.

“Siapa sangka, saya dan seorang adik yang tinggal bersama di Kuala Lumpur tak dapat jumpa abah sehinggalah makcik beritahu abah tak ada pada pagi 28 April lalu.

“Mula-mula masa pukul 4.50 pagi, makcik beritahu dia dapat panggilan daripada hospital. Beberapa minit kemudian, makcik call saya lagi, dan beritahu abah dah tak ada.

Memang aj4l ketentuan Allah cuma saya sedikit ralat dan s3dih sebab tak mampu ada di sisi abah di saat-saat akhir dia.

AIDA NAJWA

ANAK SULUNG

“Anak mana yang tak terkil4n sebab tak dapat jumpa bapa mereka… hanya dapat pulang selepas abah dah meningg4l dunia.

“Memang aj4l ketentuan Allah cuma saya sedikit ral4t dan s3dih sebab tak mampu ada di sisi abah di saat-saat akhir dia,” ujarnya yang merupakan anak sulung daripada tiga adik beradik.

Bercerita mengenai bapanya, Aida Najwa berkata arw4h yang merupakan seorang bapa tunggal menghidap beberapa jenis peny4kit kron1k.

Papan tanda pemberitahuan kem4tian bapa Aida Najwa di masjid.

“Mula-mula abah ada k3ncing manis dan dar4h tinggi. Lima tahun lalu abah diserang minor str0k. Tiga tahun lalu, baru dia disahkan menghid4p peny4kit buah pingg4ng. Dia perlu jalani di4lisis tiga kali seminggu.

“Makcik iaitu adik abah yang akan bantu uruskan dia sepanjang ketiadaan kami. Saya tak sangka luahan tersebut vir4l. Sebelum ini saya pernah dapat kelulusan untuk rentas negeri jika melibatkan hal kesihatan abah.

“Cuma ketika itu, nasib saya tidak baik… saya terkil4n kerana ia hal kecem4san. Saya bukan salahkan pihak polis, cuma bagi saya, dalam hal kec3masan perlu ada budi bicara oleh anggota yang bertugas,” katanya lagi.

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*