PETALING JAYA: Syakhir Razuan seorang remaja yang sebelum ini begitu ceria dan sihat tiba-tiba berubah menjadi individu yang pendiam selepas dirinya dis4hkan mend3rita tum0r saraf tunj4ng sejak tiga tahun lalu.

Sejak itu, anak bongsu daripada lima beradik berusia 20 tahun itu sering mengadu tidak mampu berjalan sempurna dek kedua kakinya yang lem4h dan sering kebas, selain mengalami masalah membuang air kecil dan besar.

Ketika diuji, remaja yang mesra disapa Akir ini sedang berdepan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dan tanpa berlengah keluarganya merujuk beliau ke pakar neurologi di sebuah h0spital di Seremban, Negeri Sembilan, berdekatan tempat tinggal mereka.

Namun, pihak h0spital memaklumkan mereka tidak boleh mer4wat Akir kerana kekurangan pakar dan sumber, dan menasihatkan Akir dirujuk ke h0spital di ibu negara.

Kakaknya, Nurshazwani Razuanbe berkata, selepas menjalani pemeriksaan kesihatan dengan beberapa h0spital di ibu negara, Akir diterima untuk dir4wat di Pusat Perubatan Subang Jaya (SJMC).

Pemb3dahan Akir yang pertama pada 31 Ogos 2018 pada mulanya tampak sempurna dan berjalan lancar. Ketumbuhan di sekitar sar4f tunj4ng Akir berjaya dibuang.

“Selepas pemb3dahan, Akir mampu berjalan seperti biasa dan kes4kitan yang dialami sebelum ini beransur hila4ng,” katanya kepada FMT.

Tumor kembali meny3rang

Namun, panas tidak sampai ke petang. Keluarganya reda apabila Akir diuji semula dengan peny4kit sama, apabila awal Julai lalu beliau mengadu kakinya kembali merasa kebas dan susah untuk membuang air kecil.

Nurshazwani berkata, tanpa berlengah keluarganya merujuk semula Akir ke SJMC untuk pemeriksaan dan dimaklumkan, tum0r di s4raf tunj4ng Akir semakin mengg4nas apabila d0ktor meng3sahkan terdapat tvmor aktif, “ependymoma” di sepanjang sar4f tunj4ngnya.

Akir kembali bertarung ny4wa di dewan pembed4han pada 8 Julai lalu untuk membuang tvmor berkenaan, namun pembed4han kali ini agak menc4bar.

remaja derita tumor saraf tunjang rayu bantuan pembedahan rm60000 60f0f7087bea9
Hanya panggilan video bersama keluarga menjadi peneman Akir sebelum pemb3dahan kedua pada 8 Julai lalu.

“Pada 14 Julai, d0ktor maklumkan kepada kami bahawa hasil imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI) dan ‘ultrasound’ selepas pemb3dahan berkenaan mendapati masih ada saki baki tumor dan lebih memilukan, tumor berkenaan dikesan di pangkal s4raf tunj4ng, yang terletak di tengah dan bawah ot4k,” kata Nurshazwani, anak ketiga daripada lima adik beradik.

Selain itu, Nurshazwani berkata, mereka dimaklumkan oleh d0ktor bahawa masih terdapat enam ketul tum0r di sep4njang s4raf tunj4ng Akir dan menyarankan Akir melalui pemb3dahan kali ketiga.

“Ketika dapat tahu, Akir ada hubungi saya namun tanpa sebarang kata-kata, hanya t4ngisan menjadi penghubung antara kami pada waktu itu,” katanya yang tidak dapat melawat adik bongsunya di wad berikutan SOP pihak hospital sem4sa C0vid-19.

RM60,000 kos pemb3dahan segera

Justeru, Nurshazwani berkata beliau sekeluarga memohon bantuan kewangan untuk membiayai pemb3dahan segera adiknya berjumlah RM60,000.

Katanya, kos pemb3dahan dan rawatan yang menc3cah hampir RM95,000 sebelum ini menyebabkan kad insurans Akir sudah tidak boleh digunakan kerana melebihi had penggunaan tahunan.

“Kami sekeluarga buntu mencari dana pemb3dahan sebanyak itu. Walaupun menerima sumbangan daripada kenalan, ia masih tidak mencukupi untuk menanggung kos keseluruhan Akir,” katanya.

Beliau berkata perniagaan kanopi ibu bapanya juga terj3jas tervk akib4t pand3mik C0vid-19 menyebabkan keluarganya tidak mempunyai pendapatan dan terp4ksa bergantung kepada simpanan.

“Namun, simpanan kami juga makin lama makin susut dan pada masa sama perlu meneruskan rawatan untuk Akir supaya beliau dapat menjalani kehidupan normal seperti rakan lain,” luahnya.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Jika anda mahu membantu Akir, mesej kami di Whatsapp FMT Helpline @0193899839.

 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Sumber:freemalaysiatoday

Previous articlePer4ng Masih Panjang, Pakar Virologi Jangka K3s Boleh Cec4h 20,000 Sehari
Next article[VIDEO] Budak Kecil Buat Muka G4ngster Bila Bergambar Dengan Nurse

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here