Pelakon popular, Jasmin Hamid meluahkan rasa ingin tahu apabila menyaksikan kawasan perku.buran yang sering dikunjungi untuk menziarahi pusara ayah dan bondanya kelihatan lengang walaupun selepas aktiviti menziarah dibenarkan oleh pihak kerajaan.

Menerusi hantaran yang dikongsikan di Instagram, Jasmin berkata, dia berasa agak hairan memandangkan ramai yang merungut tidak dapat melakukan aktiviti ziarah sewaktu tanah perkuburan diarahkan tutup aki.bat penularan wa.bak CO.V.ID-19 yang melan.da negara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jasminhamid (@jasminhamidjh)

“Syukur kepada Allah… Dengan izin-Nya saya dapat ziarah ku.bur ar.wah mama dan ar.wah baba saya setelah sekian lama tak dapat ziarah kerana Perintah Kawalan Pergerakan. Walaupun doa yang tak pernah putus buat kedua ar.w.ah Ibu bapa saya, tapi saat dapat men.zia.rah ku.bur orang tersayang teramatlah nikmat dan bahagia… Sesungguhnya arwah tahu akan kehadiran kita saat menziarahi mereka.

“Cuma dalam hati kecil saya berkata-kata… Kenapa tak ada orang yang datang men.zi.arah pusara? Selain dari orang yang sama saja yang selalu datang ziarah k.ub.ur keluarga mereka, sedangkan masa tu adalah hujung minggu.

“Bukan semua orang kerja hujung minggu dan tinggal luar daerah pun. Kebanyakan yang dike.bum.ikan di sini, keutamaan diberikan untuk khariah di sini… Hanya se.ge.lintir sahaja orang luar daerah.

“Padahal masa PKP hari tu, ramai yang merun.gut kenapa tutup kawasan ku.bur, mar.ah tak dapat ziarah ku.bur dan sampai ada yang kena saman sebab zia.rah kub.ur masa PKP, “ luah Jasmin.

Dalam masa sama, pelakon berusia 47 tahun itu turut berkongsi pengalaman yang ter.pak.sa dilalui ketika men.iara.hi pusara sewaktu musim perayaan.

“Pengalaman saya sendiri, ramai yang ziarah ku.bur hanya masa Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha sahaja. Sampai sesaklah jalan nak masuk kubur. Dah macam pesta… Semenjak pada tu, menjelang hari raya, saya akan menziarah kubur arwah ibu bapa saya sehari sebelum sebab tak sanggup nak berebut parking dengan pengunjung yang datang berziarah.

“Bila Kerajaan dah benarkan men.zi.arah, tak ada pulak ber.duyun yang datang men.ziarahi? Mungkin ramai yang si.buk pergi bercuti gamaknya. Penuhkan tempat percutian dari datang men.iarah kub.ur dan penuhkan masjid. Ini adalah fi.trah manusia. Husnudzon sahajalah,” tulis Jasmin.

Dalam pada itu, Jasmin turut berkongsi pesanan yang diterima oleh ar.wah opahnya suatu ketika dahulu.

“Saya sentiasa ingat pesan arw.ah opah saya. Selagi kita hidup, kerja tak akan pernah habis. Dan si.buk kerja bukanlah alasan yang boleh dipakai untuk kita abaikan masa bersama orang tersayang. Kita sendiri yang kena tentukan masa itu selagi Allah masih pinjamkan nafas buat kita.

“Semoga Allah ampunkan segala dosa saya dan seluruh umat muslimin dan muslimat… Diharamkan azab api neraka dan fitn.ah ku.bur. Mendapat Husnul Khatimah, ditempatkan di dalam syurga-Nya tanpa hisab dan dapat bersama dengan Baginda Rasulullah di dalam Syurga Firdaus. Amin,” tutup Jasmin.

Untuk rekod, kedua ibu dan bapa meninggal dunia pada 26 Mei 2016 dan 18 Disember 2016.

Sekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQ

Sumber: Gempak

Previous articleSiti Nordiana Ke Kandang Saksi, Tapi Kenapa Zoey Rahman Dipanggil?
Next article“Kami bkan buat kerja Tuhan tapi..” Lepas PU Syed, Giliran Ustazah Asma’ Sekolahkan Kak KM?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here