Connect with us

Entertainment

Susah jadi peniaga apabila kawan iri h4ti… Usahawan kongsi perut membusvng perbuatan kenalan sendiri – Mist1k

Published

on

PERBUATAN sy1rik dengan memohon bentuan makhlvk tertentu selain Allah biasanya berlaku disebabkan wujud perasaan hasad d3ngki, dend4m dan cembvru sehingga mereka sanggup membelakangkan agama walaupun Islam melarang keras perbuatan itu.

Namun demi menjatuhkan ‘musvh’ dalam perniagaan, segelintir individu sanggup berbuat apa sahaja termasuklah dengan memuaskan hati dan nafsu sendiri.

Itu juga terp4ksa dihadapi oleh usahawan, Juliza Julizz yang menanggung derita apabila perutnya membusung kerana dipercayai dis4ntau oleh orang yang dianggap kawan sehingga menyebabkan dia pernah berpvtus asa dalam bidang perniagaan.

Tidak cukup itu, pekerjanya, adik serta anak saudaranya turut menjadi m4ngsa akib4t d3ndam dan perasaan iri hati.

Perut Busung

Mimpi ngeri Juliza bermula apabila dia mengalami pervt busvng.

Juliza yang mempunyai perniagaan butik, restoran dan chalet di sebuah kawasan peranginan memberitahu keadaan kesihatannya mula berubah sekitar 2019 apabila perutnya tiba-tiba membvsung seperti wanita sedang hamil.

Pada awalnya dia menyangka terdapat ketumbuhan atau masalah berkaitan sistem penghadaman atau peranakan namun usaha berubat di hosp1tal tidak membuahkan hasil.

“Bingung juga saya memikirkan keadaan yang berlaku pada diri saya sebab doktor sendiri tidak dapat mengesan apa peny4kit saya. Tetapi keadaan saya tetap begitu malah semakin tervk setiap hari sehingga membuatkan saya tak tahan men4nggung d3rita.

“Akib4t s4kit itu juga saya terp4ksa hentikan perniagaan saya kerana tak larat bekerja,” katanya kepada mStar.

Dalang muncul dalam mimpi

Atas nasihat beberapa ahli keluarga dan rakan-rakannya, Juliza memberitahu dia berusaha untuk berubat secara perubatan Islam malah sudah menjelajah ke seluruh Malaysia untuk melakukan perbuatan itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Dua bulan saya menanggung d3rita p3rut membvsung seperti orang sedang hamil. S4kit yang terp4ksa ditanggung hanya Allah sahaja mengetahui… Tak boleh makan, tidur, memang per1t dan s1ksa!

“Ketika mendapatkan rawatan secara perubatan Islam, ustaz berkenaan memberi saya minum tiga biji air kelapa dan seluruh badan menjadi s4kit selain saya mvntah semahunya.

“Badan jadi lem4h dan tak bermaya tetapi Alhamdulillah keadaan saya beransur pulih selepas itu,” ceritanya.

Ketika mendapatkan rawatan itu di Semenyih, Juliza memberitahu ustaz berkenaan memberitahu dalam tempoh seminggu dia akan mengetahui dalang di sebalik penderitaannya.

Selang beberapa hari kemudian, Juliza memberitahu dia bermimpi tentang seorang individu yang melakukan perbuatan terkvtuk itu dan tidak menyangka ia individu dikenalinya.

Ny4wa dihujung t4nduk! Individu itu memang nak saya m4ti.

JULIZA JULIZZ

“Apabila mengetahui dalangnya sudah tentu saya berasa s3dih kerana tiada sedikit rasa cemburu atau d3ndam pun terhadapnya tetapi saya pilih untuk lupakan sahaja kerana Allah akan membalas perbuatannya itu,” ujarnya.

Kembali s4kit, munt4h d4rah dan hist3ria masuk butik

Juliza memberitahu dia kembali ke kawasan peranginan itu pada November tahun lalu selepas beberapa bulan menetap di kampung halamannya untuk membuka semula butik dan restoran yang ditutup sebelum ini.

Namun sangkaan keadaan dirinya sudah pulih jauh meleset apabila dia kembali mengalami perkara pelik selain sering berasa sakit di bahagian pinggang sehinggakan dia tidak boleh memandu atau bergerak aktif seperti biasa.

Tidak cukup dengan itu, dia sering berasa sak1t dada selain kerap mvntah dar4h sehingga membuatkan dia tidak bermaya.

“Ketika itu saya rasa seperti nyawa dihujung tandvk! Individu itu memang nak saya m4ti… Setiap kali masuk ke butik atau restoran saya akan hist3ria, badan jadi sejuk sehingga tidak boleh buat apa.

Juli

Juliza mengakui hampir berputus asa dalam perniagaan disebabkan perbuatan sy1rik terhadapnya.

“Apabila saya pergi berubat, ustaz memberitahu saya telah dis4ntau. Mengucap panjang saya kerana langsung tak sangka sampai ke tahap ini d3ndam individu itu terhadap saya,” katanya.

Enggan merisik0kan dirinya, Juliza mengambil keputusan pulang ke kampung kerana merasakan kehadirannya di kawasan peranginan itu akan memusnahkan dirinya.

“Pada tahap ini saya fikir, ada duit yang banyak pun tidak guna. Tiada siapa boleh tolong saya… Hanya Allah yang tahu d3rita saya tanggvng.

“Saya ambil keputusan menutup restoran kerana tidak mahu ada orang berasa kurang senang dengan saya, ” katanya.

Peliknya kata Juliza, sejak dia pulang ke kampung, keadaannya kembali seperti biasa sehinggalah dia kembali ke pusat peranginan itu pada Januari lalu.

Berubat sampai bumbung tercabut!

Juliza memberitahu dia kembali ke sana kerana anak saudaranya yang ketika itu berusia lapan bulan mengalami masalah mata berd4rah dan perlu dir4wat segera.

Mata Anak Saudara

Keadaan anak saudaranya yang turut menjadi m4ngsa s4ntau.

Namun seperti dijangka, d0ktor tidak dapat meng3san sebarang peny4kit lain pada bayi itu dan terdetik dihatinya ia ada kaitan dengan s4ntau dialaminya.

“Ketika pulang ke sana saya kembali s4kit dan anak saudara saya pun turut s4kit… matanya berdarah, badan menjadi merah dan kerap men4ngis.

“Saya bawa jumpa ustaz dan beliau memberitahu anak saudara saya juga sudah terkena tempi4s s4ntau yang dihantar kepada saya, ” katanya.

Tanpa melengkah masa, Juliza terus berubat dengan ustaz berkenaan dan dia menyifatkan rawatan itu paling d4hsyat yang pernah dia lakukan.

Mana tidaknya kata Juliza, santau yang dihantar kepadanya cukup kuat sehingga ketika rawatan dilakukan, bumbung rumah tercabut membuatkan dia berasa gementar.

Julizz A

Juliza berharap individu tersebut bertaubat akan perbuatannya.

“Tak dapat saya gambarkan perasaan takut ketika rawatan itu sehingga bumbung tercabut tapi Alhamdulillah selepas itu keadaan saya beransur pulih dan anak saudara saya pun tiada lagi masalah pend4rahan atau b3ngkak.

“Apabila membawanya merujuk ke h0spital, doktor juga mengesahkan matanya kembali pulih,” katanya.

Meskipun terp4ksa mengharungi pelbagai dugaan namun Juliza mengambil keputusan untuk meneruskan perniagaannya kerana memikirkan dia mempunyai ramai kaki tangan yang bergantung kepadanya.

“Kalau saya mengalah, dia akan tepuk tangan tapi saya yakin dan berserah kepada Allah yang menjadi pelindung saya.

“Saya ada Allah, rezeki saya juga milikNya… Apa saya boleh harapkan agar individu itu segera bertaubat dan sedar perbuatan sy1rik itu har4m di sisi Islam, ” katanya.

Sumber:mstar

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara