“Mak nak jumpa ustaz lagi”.. Akak kaki kvdung dij3mput Ilahi selepas 5 hari selesa tinggal di rumah ‘hadiah’ daripada Ebit Lew..

BARU beberapa hari lalu pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew membantu keluarga seorang wanita yang kehil4ngan kedua-dua belah kaki mendapatkan kediaman baharu.

Namun siapa menduga, belum pun seminggu mengecap kegembiraan tinggal di kediaman baharu tersebut, wanita itu dijemput mengh4dap Ilahi.

Berita s3dih tersebut dikongsikan sendiri oleh Ustaz Ebit menerusi Facebook beliau pada Isnin.

“Ya Allah tengah hari ini dapat berita akak yang ti4da kaki baru saya pindahkan ke rumah baharu pada hari lahirnya baru sahaja meningg4l dunia.

“Kami terus bergegas ke Kuantan dengan van jen4zah. Baru beberapa hari pindah rumah baharu. Katanya hari tu ‘Allah dengar doa saya. Saya dapat pindah rumah baharu dekat pula dengan kvbur anak perempuan yang baru meningg4l tahun lepas ketika umur 12 tahun’.

“Sampai je adik ni (anak lelaki Allahy4rhamah) terus peluk saya men4ngis. Syukur mak dapat masuk rumah baharu. Mak gembira sangat ustaz. Mak nak jumpa ustaz lagi. Mak tak sangka Allah hantar ustaz. Tak berhenti men4ngis,” tulis pendakwah tersebut.

Ustaz Ebit bersama keluarga Allahy4rhamah di hadapan rumah baharu mereka.

Ebit yang meluangkan masa menziarahi jen4zah wanita tersebut di Kuantan, Pahang turut terkesan dengan pem3rgian insan berkenaan, tambahan pula mengenangkan keadaan anak serta suami arw4h.

“Nak tahu tak kenapa kami jadi rapat. Dia dah tiada sesiapa lagi dalam hidupnya. Ayahnya min0r str0k. Adik dah tiada. Dia sendiri OKU pembelajaran. Lemb4m. Baik anak ini ya Allah.

“Selama ini dia mandikan dan uruskan maknya. Teman rapat hanya maknya. Ujian dirimu adik. Innalillahi wa inna ilaihi rajiun,” tulis Ebit.

Ustaz Ebit meluangkan masa menziarahi jen4zah Allahy4rhamah.

Ebit pada 30 September lalu berpeluang menziarah keluarga m4lang ini yang ketika itu hanya tumpang berteduh di sebuah bangunan tinggal yang serba kekur4ngan.

Tidak menunggu lama, pendakwah tersebut segera mendapatkan kediaman baharu untuk tiga beranak m4lang berkenaan.

Lebih meny3ntuh hati menurut Ebit, wanita itu tidak henti-henti men4ngis dan memanjatkan kesyukuran kerana tidak menyangka menerima ‘hadiah’ sempena hari lahirnya.

“Saya belajar ajaibnya doa. Allah Maha Kuasa. Banyak pelajaran saya dapat hari ini. Nikmat syukur. Dia kehendaki tiada siapa boleh tahan,” tulis Ebit.

Inilah bangunan tinggal yang menjadi ‘syurga’ keluarga berkenaan sebelum dibantu oleh Ustaz Ebit.

Perkongsian tersebut dibanjiri dengan ribuan komen netizen yang rata-ratanya tersentuh dengan kisah keluarga berkenaan, selain turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada beliau kerana menggembirakan wanita tersebut sebelum menghembuskan nafas terakhir.

“Innalillahiwai-nailaihiro-jiun. Terima kasih ustaz bahagiakan akak ni di saat-saat akhirnya. Moga Allah gantikan syurga sebagai tempat tinggalnya,” tulis Wany Talib.

“Besar pahala ustaz. Sempat juga arw4h merasa duduk dalam rumah yang selesa. Semoga ustaz terus dimurahkan rezeki untuk menolong orang-orang yang memerlukan. Takziah untuk keluarga arw4h, Al fatihah,” komen Ayu Rania Zara.

Sumber: mStar!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*