“Saya Tak Z4lim, Saya Ambil Keputusan Ini Untuk…” – Muhyiddin

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengakui keputusan kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika sambutan Aidilfitri menimbulkan kem4rahan rakyat.

Beliau bagaimanapun berkata, keputusan yang sukar dan tidak popular itu terpaksa dibuat untuk mellindungi ny4wa rakyat kerana negara ketika ini berada pada satu titik g3nting yang memerlukan respons segera kerajaan bagi mengelakkan kr1sis kesihatan yang lebih par4h.

Menurutnya, rakyat harus faham bahawa negara ketika ini sedang sedang berhadapan dengan v1rus yang begitu cepat mer3bak, lebih-lebih lagi dengan kehadiran mutasi var1an baharu.

Kredit foto: Muhyiddin

“Saya tahu, ini bukanlah satu keputusan yang popular. Ada yang mar4h kepada saya. Kenapa ambil tindakan begini ketika umat Islam akan menyambut 1 Syawal esok. Sudahlah tak boleh balik kampung. Nak ziarah keluarga dan sahabat handai pun tak boleh. Zalim sangatkah Kerajaan ini?

“Saudara-saudari, saya bukan z4lim. Saya ambil keputusan ini untuk lindungi nyawa saudara-saudari. Kalau saya benarkan ziarah dari rumah ke rumah, mana lah tahu ada tetamu yang datang ke rumah saudara-saudari itu positif Cov1d-19,” katanya ketika perutusan khas Perdana Menteri pada Rabu.

Jelas Muhyiddin, disebabkan ramai pes4kit Cov1d-19 kini tidak menunjukkan sebarang simptom, ia telah menyukarkan lagi usaha negara untuk memutuskan rantaian jangk1tan Cov1d-19.

“Bayangkan kalau tetamu ini datang ke rumah saudara-saudari, maka berj4ngkitlah penyakit itu kepada saudara-saudari. Selepas itu dia pergi ke rumah orang lain. Berj4ngkit pula kepada tuan rumah itu.

“Kalau dia ziarah 10 rumah, maka 10 keluarga akan dij4ngkiti Cov1d-19. Akhirnya, habis sahaja kita merayakan Aidilfitri, jumlah kes positif Cov1d-19 di negara kita berkemungkinan melonjak ke puluhan ribu sehari,” ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menegaskan bahawa kerajaan perlu mengambil tindakan yang suk4r dan tidak popular itu kerana mengambil kira keseriusan situasi penul4ran Cov1d-19 di Malaysia.

“Keputusan ini tidak popular dan mungkin tidak memuaskan hati saudara dan saudari. Tetapi pada hemat saya ini yang tepat yang saya perlu lakukan untuk menyelamatkan kehidupan dan masa depan saudara dan saudari sekalian.

“Saya faham dan sedar anda mar4h kepada saya tetapi ini ikhtiar saya dan kerajaan untuk jaga nyawa saudara dan saudari. Selebihnya, saya serahkan kepada ALLAH,” ujarnya.

Sumber: Sinar Harian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: – CARI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*