Saya cuba sebar kasih sayang, kenapa masih ada prasangka bvruk? – Ebit Lew

Ebit tidak kisah dengan kejian atau tudvhan tidak berasas mana-mana pihak, namun s3dih apabila ia turut membabitkan ramai pihak lain. – Instagram

KUALA LUMPUR: Pendakwah yang dikenali dengan kerja kemasyarakatan dan kebajikan, Ustaz Ebit Lew, meluahkan rasa kes4l apabila masih ada berprasangka bvruk biarpun dia cuba membawa dan menyebarkan kasih sayang sesama manusia.Ia dipercayai susulan kontroversi membabitkannya dengan seorang penyanyi rap, yang diperkatakan sejak beberapa hari kebelakangan ini.Dalam satu video yang tular di media sosial, Ebit berkata beliau tidak kisah dengan keji4n atau tuduh4n tidak berasas mana-mana pihak, namun s3dih apabila ia turut membabitkan ramai pihak lain.”Apa yang saya buat adalah demi Allah SWT semata-mata. Kalau orang ugvt saya pun, saya tak t4kut. Setakat kata-kata (tak berasas), saya tak kis4h tetapi apabila ramai orang lain terlibat sama (dalam situasi itu), saya jadi s3dih.”Walaupun saya cuba nak bawa kasih sayang, pun ada orang nak lawan, nak b3nci. Saya tak faham.”Dahulu saya tak kenal Tuhan, saya j4hat. Saya bergaul dengan kawan-kawan yang jah4t juga, tetapi tak pula jumpa benda-benda begini.

“Tetapi apabila saya cuba jadi baik dan cuba berdakwah, ujian pula datang tidak berhenti,” katanya yang dilihat menit1skan air mata dalam video berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jentikhati™ (@jentikhati)


Kontroversi yang memalitkan nama Ebit itu timbul selepas penyanyi rap itu mend4kwa ada banyak ‘rahsia’ di sebalik misi kemanusiaan ke Gaza baru-baru ini, selain memberi bayangan seolah-olah Ebit adalah pvnca dia masih tidak dibenarkan memasuki Gaza sehingga hari ini.

Dia juga mend4kwa tind4kan Ebit memuat naik gambar kanak-kanak Gaza hanyalah untuk tujuan ‘content‘ di media sosial.

Dakwaan itu bagaimanapun telah disangkal pembantu peribadi Ebit, Arief Farhan menerusi hantaran di Instagram.

“Salahkah jika UEL (Ustaz Ebit Lew) beri mainan kepada anak-anak di Palestin? UEL ke sana atas dasar misi bantuan dan sumbangan.

“Hubungan UEL dan Menteri Luar Gaza juga baik-baik sahaja. Terbaharu, Menteri Luar Palestin beri surat ucapan t4kziah ketika pem3rgian ayahanda UEL,” kata Arief.

Malah Arief memaklumkan pihak mereka juga menempuh jalan sukar untuk memasuki Gaza, dan terp4ksa tinggal di Mesir lebih sebulan sebelum mendapat kebenaran.

 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Sumber:astroawani

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*