Connect with us

Entertainment

“Sampai Macamtu Sekali”-Aksi Satu Kereta ‘Sapu Licin’ Barang Di Food Bank

Published

on

Belakangan ini, terdapat banyak organisasi telah ikut serta dalam program pemberian makanan secara percuma atau food bank.

Langkah ini telah dilaksanakan bertujuan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan atau terj3jas dari segi kewangan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Walaupun ada antara program itu mencetuskan perdebatan dan kr1tikan pihak tertentu kerana dianggap menggalakkan sikap meminta serta mengaibkan penerima, hakikatnya usaha terbabit banyak membantu kelangsungan hidup golongan terj3jas.

Namun, di sebalik niat murni ini, ada pula yang mengambil kesempatan. Ini terbukti benar apabila tular di sosial media sebuah video di mana sekumpulan individu yang ‘t4mak’ dan pentingkan diri kerana bukan sahaja ambil apa yang perlu sahaja, malah mengambil lebih dari itu.

Aksi ‘tam4k’ kumpulan tersebut dirakam televisyen litar tertutup (CCTV) di sebuah stesen minyak di Petaling Jaya sebelum ia dimuat naik dan tul4r di laman sosial.

Menerusi klip video berdurasi satu minit 45 saat itu, kelihatan sekumpulan individu menaiki sebuah kereta jenis Proton Wira berwarna merah telah berhenti di stesen minyak berkenaan.

Kemudian, lima individu telah keluar dari kereta berkenaan dan mengambil hampir kesemua barangan food bank yang diletakkan di stesen minyak itu.

Ambil Semua Barangan Di Food Bank
Sumber: Twitter

Tind4kan sekumpulan individu ini jelas telah menyal4hi misi utama pusat bekalan makanan yang diwujudkan untuk mereka mengambil apa yang perlu sahaja.

Perkara ini telah mengundang kemar4han netiz3n kerana telah mengambil barangan makanan yang disediakan secara percuma kepada orang yang memerlukan secara berlebih-lebihan.

“Segelintir rakyat Malaysia yang tidak ada sivik. Tak ada kesedaran untuk berkongsi susah senang.”

“Pentingkan diri. Langg4r SOP lagi tu. Ramai-ramai dalam satu kereta. Macam ini pun ada.”

“Selalu yang buat macam ni orang yang tak memerlukan pun. Jenis tam4k haloba. Kalau orang yang betul-betul perlu dia akan ambil apa yang diperlukan saja.”

Namun, ada yang berpendapat bahawa masalah begini pasti akan berlaku apabila inisiatif food bank dilakukan.

Sumber:https://odisi.my/

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara