Connect with us

Entertainment

Rentas Negerl Utk Hari Raya Aldilfitri. Ini Cdangan Darl KKM Utk Rakyat Buat Ramai Tak Senang Duduk

Published

on

Walaupun masih ada yang d.egil ingin merentas negeri tanpa sebab yang kukuh maka, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kini akan memperhalusi cadangan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin agar penerima dua dos suntikan vaksin diberikan kebenaran merentas negeri.

Menurut Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba, pihaknya perlu memperhalusi data dari Unit Kawalan Peny.akit Berjan.gkit (CDC) dan Pertubuhan Ke.sihatan Sedunia (WHO) sebelum sebarang keputusan dimaklumkan pada Mesyuarat Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Walau bagaimanapun keputusan dari pihak CDC masih lagi diperhalusi dan sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai kebenaran merentas negeri ini, KKM juga turut mengumumkan masih belum menerima c.oncrete evid.ence kebenaran untuk membenarkan penerima dua dos sunt1kan v4ksin untuk melakukan perjalanan rentas negeri.

Terdahulu, Pengarah Jabatan Pencegahan Je.nayah dan Kes.elamatan Komuniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kasim hari ini menegaskan mana-mana individu yang didapati cuba merentas negeri untuk balik ke kampung bagi menyambut Ramadan akan dikenakan ti.ndakan s.aman.

Terkini, Cadangan Dari KKM

PASTI ramai dalam kalangan kita berharap agar perjalanan rentas negeri dibenarkan menjelang sambutan Aidilfitri tidak lama lagi.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagaimanapun mencadangkan rentas negeri untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri dit4ngguh.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba pada Khamis

Kementerian Kes.ihatan Malaysia (KKM) mencadangkan rentas negeri untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri ditang.guh.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba pada Khamis.

Beri kebenaran rentas negeri untuk pulang beraya

KUALA LUMPUR – Kerajaan diminta mempertimbangkan untuk memberi kebenaran merentas negeri semasa perayaan Aidilfitri yang akan disambut pada bulan depan.

Penolong Setiausaha Parti Putra Malaysia, Norli Zaizul Ismail berkata, memang larangan menghadiri keramaian, larangan merentas negeri dan pematuhan penjarakan fizikal merupakan peraturan yang berasaskan sains kesihatan dalam bidang kawalan penyakit.

Namun katanya, pakar-pakar peny4kit berj4ngkit juga perlu melihat aspek tekanan perasaan dan mas4lah ment4l kerana ia juga berasaskan sains kesihatan mental.

“Maka, selain pertimbangan dari aspek kawalan peny4kit berj4ngkit berasaskan matrik kebolehj4ngkitan, status kes Cov1d-19, kita juga perlu mengambilkira matrik dari segi sains kesihatan mental.

Dua penduduk, Mohamad Farid Mohd Rashid (kanan) bersama Fauzi Tukimon menghidupkan pelita sebagai dekorasi blok kediaman mereka sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Perumahan Penjawat Awam, Presint 15, Putrajaya. foto HAZROL ZAINAL, 22 MEI 2020. Gambar hiasan

“Sedang kita bimbang akan jangkitan virvs c0vid-19 ketika bertemu keluarga (pulang ke kampung), kita juga perlu mempertimbangkan tekanan perasaan dan ment4l mereka kerana tidak dapat beraya bersama dengan keluarga pada tahun ini.

“Ramai juga yang mengalami tek4nan peras4an dan ment4l kerana bimb4ng dij4ngkiti v1rus berb4haya ini, demikian juga mereka yang tertekan kerana terlalu lama terpaksa mematuhi SOP, normal baharu dan terpisah daripada orang tersayang di perantuan dan di kampung halaman,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Norli Zaizul berkata, pandemik Cov1d-19 telah memberi banyak kesan kepada kehidupan sejagat dan demikian juga kepada masyarakat Malaysia, tanpa mengira keturunan, agama dan lapisan umur.

Katanya, ada yang kehilangan ahli keluarga, sahabat tersayang dan ada yang trauma kerana j4ngkitan v1rus m4ut itu.

Tambah beliau, tekanan mental dan perasaan bukan sahaja dialami oleh mereka yang dij4ngkiti v1rus tersebut atau kehil4ngan ahli keluarga, malah masyarakat yang terjejas dan hilang punca pendapatan juga sangat tert3kan.

Justeru katanya, kerajaan, pakar-pakar kesihatan disaran agar memberi kebenaran untuk merentas negeri dan pulang beraya di kampung pada Aidilfitri tahun ini.

“Bagaimanapun, semua pihak mestilah mematuhi SOP dan normal baharu supaya tiada kluster Aidilfitri berlaku melibatkan keluarga masing-masing di kampung kelak,” ujarnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://trendingsangat.pw/2021/04/rayo-xleh-kelik/?fbclid=IwAR3qOW5BcluYLAJ24xb7sq9GzrUjC5RZePrxtwO4QyDzW2nd76HNoGdUkDs

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara