Rasmi! Lar4ngan Berbasikal di Lebuh Raya Dikuatkuasa, Ini D3nda Dan Hukvman Yg Bakal Diterima Sekiranya Ingk4r..

Setelah sekian lama berteka-teki tentang isu berbasikal yang kian menjadi trending pada masa kini, akhirnya P0lis Diraja Malaysia mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa basikal kini adalah dil4rang ditungg4ng di lebuh raya.

Imej hobi yang kian diminati ramai rakyat Malaysia itu seakan terc4lar apabila segelintir ‘pencinta’ hobi itu buat ‘h4l’ dan boleh dikatakan membah4yakan pengguna jalan raya yang lain.

Justeru itu, d3nda RM1000 bakal dikenakan pada yang ingk4r arahan dil4rang berbasikal di lebuh raya. Lebih t3ruk lagi, selain dend4 hvkuman penj4ra 3 bulan atau kedua-duanya sekali turut menanti pada sesiapa yang masih berd3gil untuk ‘ride’ di lebuh raya.

Ketiga-tiga hukvman itu bakal dikenakan di bawah Seksyen 70(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu mel4rang atau meny3kat daripada menggunakan kenderaan di atas mana-mana jalan yang tertentu.

Rata-rata netizen turut gembira dengan lar4ngan terbaharu ini. Gembira mereka bukanlah bersifat memb3nci, namun jika difikirkan tentang r1siko yang bakal dihadapi bukan sahaja penunggang basikal, malah pengguna lebuh raya yang lain, ianya bakal menggug4t keselamatan semua.

Jadi, kepada para ‘riders’ semua, kayuh je area taman taman okay…

Sumber: Lobak Merah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*