R4sa Seperti Hidvp Kembali,Lelaki Ini Kumpul Pah4la Ny4wa Kedua

Diberi peluang kedua untuk hidup selepas dis3rang sak1t j4ntung mendorong bapa sembilan anak, Hishamudin Abd Manap aktif sebagai sukarelawan di bawah pertubuhan kebajikan My Kasih Care sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Mac tahun lalu.

Hishamudin, 51 dari Kampung Paya di sini, berkata, keinginan menjadi sukarelawan juga tercetus selepas melihat keprihatinan My Kasih Care dan banyak pihak terhadap keluarganya sepanjang menerima rawatan di wad H0spital Port Dickson akib4t ser4ngan jantvng sejak akhir Disember 2019 hingga Januari tahun lalu.

Katanya, jika keluarganya dibantu, individu lain juga berhak mendapat pert0longan sama. Justeru, dia menawarkan diri menjadi sukarelawan kerana melihatnya peluang baik untuk berbakti kepada masyarakat khususnya golongan asnaf.

“Saya mengalami ser4ngan jantvng pada 22 Disember 2019 ketika berada di rumah dan dibawa ke Klinik Kesihatan Port Dickson sebelum dikejarkan ke h0spital berhampiran.

“Ketika dalam ambulans, saya rasa seperti ajal hampir tiba namun bersyukur kerana Allah izin saya terus hidup sehingga kini.

“Lebih mengharukan apabila kebajikan isteri (Norizawati Isa, 40) yang hanya suri rumah dan anak tidak diabaikan, malah mereka berterusan menerima bantvan daripada My Kasih Care serta pihak lain sepanjang dua minggu saya diraw4t di h0spital,” katanya.

Menurut Hishamudin, aktiviti sebagai sukarelawan lazimnya dilakukan pada hujung minggu bermula Jumaat hingga Ahad.

Katanya, dia tidak berseorangan kerana adakalanya ditemani dua anaknya iaitu Muhammad Nur Haris, 14, dan Muhammad Nur Haikal, 13 sebelum PKP.

“Pada permulaan, saya hanya hantar bantuan dari rumah ke rumah dengan menvnggang motosikal kerana hanya itu kenderaan yang ada sebelum ini.

“Kemudian, saya beli kereta untuk hantar bantu4n dan kini bergerak menggunakan van sejak Mac lalu.

“Syukur kerana Allah beri rezeki lebih untuk membeli van itu untuk memudahkan saya membawa lebih banyak barangan bantuan ke rumah penerima,” katanya yang bekerja sebagai Penyelia Pusat Pemuliharaan Penyu, Glory Beach Resort, di sini.

Hishamudin berkata, walaupun tidak menyumbang wang ringgit namun dia pu4s kerana dapat mencurah keringat dalam kerja khidmat masyarakat.

Hishamudin gembira setiap kali melihat re4ksi penerima selepas mendapat b4ntuan dan berterima kasih kepada Pengerusi My Kasih Care, Syed Shukri Nizam Jaafar kerana memberinya peluang sebagai sukarelawan.

“Saya seronok setiap kali menyampaikan bantuan terutama apabila melihat kegembiraan terp4ncar pada wajah penerima.

“Saya pernah pernah melalui fasa sukar dalam hidup jadi mengerti peras4an mereka yang berasa besar nikmat sekalipun hanya menerima RM10.

“Kepuasan itu yang membuatkan saya lebih bersemangat untuk terus menjadi sukarelawan, malah saya sudah tubuhkan pasukan sendiri diberi nama PD Adventure yang buat masa ini giat membantu 280 keluarga di Taman Selasih, Port Dickson,” katanya yang belum pulih sepenuhnya daripada peny4kit j4ntung.

Kredit:HMETRO

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*