Connect with us

Viral

Dah Sampai Turn Jalan Tapi Kena Skip, Petugas Buka Rahsia Sebalik Lampu Isyarat

Bertujuan untuk mengawal lalu lintas, pernahkah anda terbayang bagaimana perjalanan di atas jalan raya tanpa kewujudan lampu isyarat? Sudah digunakan sekitar tahun 1800 lagi, penciptaannya yang bermula di England ternyata memberikan faedah terhadap tamadun dunia meskipun menelan belanja besar. Dalam pada itu, seorang pemuda yang bertugas untuk menyelaras fungsi traffic light sempat berkongsikan satu fakta […]

Published

on

Bertujuan untuk mengawal lalu lintas, pernahkah anda terbayang bagaimana perjalanan di atas jalan raya tanpa kewujudan lampu isyarat? Sudah digunakan sekitar tahun 1800 lagi, penciptaannya yang bermula di England ternyata memberikan faedah terhadap tamadun dunia meskipun menelan belanja besar. Dalam pada itu, seorang pemuda yang bertugas untuk menyelaras fungsi traffic light sempat berkongsikan satu fakta menarik di Twitter sehingga meraih lebih 30,000 retweet.

Patutnya turn kita dapat lampu hijau, tapi dia skip…Kenapa?

Sekiranya sudah biasa menggunakan sesebuah jalan, pasti kita dapat mengagak giliran siapakah yang akan bergerak dahulu mengikut perubahan lampu isyarat. Namun tidak semuanya tepat kerana detik pertukaran tersebut boleh berubah disebabkan beberapa faktor. Mengikut penjelasan daripada Fiq, sebenarnya terdapat satu sensor khas yang akan mengesan keberadaan kenderaan di atas jalan raya. Sekiranya tiada, maka akan berlaku kegagalan penghantaran isyarat yang menyebabkan lampu terus merah tanpa bertukar hijau.

Dah Sampai Turn Jalan Tapi Kena Skip, Petugas Buka Rahsia Sebalik Lampu IsyaratDah Sampai Turn Jalan Tapi Kena Skip, Petugas Buka Rahsia Sebalik Lampu Isyarat
Dah Sampai Turn Jalan Tapi Kena Skip, Petugas Buka Rahsia Sebalik Lampu Isyarat

Kalau tak hijau, mereputlah kome atas jalan

Andai kata anda berdepan dengan situasi berkenaan, mungkin cara yang diajarkan oleh Fiq ini dapat memudahkan urusan di kemudian hari. Hanya perlu mengundurkan kenderaan ke bahagian belakang terlebih dahulu sebelum mengulang langkah sama. Namun jika semua kaedah tersebut tidak menjadi, anda dinasihatkan menghubungi pihak berwajib kerana berkemungkinan lampu isyarat sedang menghadapi kerosakan teknikal.

Dah Sampai Turn Jalan Tapi Kena Skip, Petugas Buka Rahsia Sebalik Lampu Isyarat

Sumber: Kisahdunia

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk pantau semua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara