Beberapa hari ini kecoh di media sosial mengenai penjelasan motivator terkenal iaitu Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad tentang jodoh lambat itu disebabkan wanita terlalu berdikari dan mengejar kerjayanya. Hal ini scecara tidak langsung telah menimbulkan kemarahan dan ramai yang mengecamnya.

Menurut Prof Muhaya, video berdurasi 56 saat itu sudah lama diterbitkan iaitu pada 6 Februari 2021 yang lalu. Jelasnya, tujuan video tersebut adalah untuk menjawab persoalan KK Talib dan komen di Facebook mengenai dilema yang dilalui para wanita antara mengejar kerjaya, cinta dan keluarga.

Tambah Prof Muhaya lagi, dia tidak menyangka perkongsian video itu telah menimbulkan rasa kurang senang sehingga mencetuskan pertikaian orang ramai.

Untuk makluman, hantaran klip 56 saat tersebut adalah petikan dari live di FB Page Prof Muhaya dan Youtube Prof Muhaya TV berdurasi 45 minit yang diterbitkan pada 6 Feb 2021 jam 6 petang bertajuk “ANTARA CINTA DAN CITA-CITA”. Secara teknikalnya, ini adalah video lama.

Dalam pada itu, Prof Muhaya tampil memohon maaf atas salah faham mengenai perkara ini. Sementara itu, Prof Muhaya memaklumkan sekiranya ada individu yang ingin mengetahui keseluruhan mesej yang disampaikan dalam video tersebut, bolehlah menonton di Youtube Prof Muhaya TV bertajuk CINTA & CITA-CITA.

Bonda mengambil tanggungjawab untuk memohon maaf atas salah faham yang timbul dan ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada semua yang ambil berat termasuk pihak media, rakan-rakan dan keluarga yang mengambil inisiatif tabayyun, atau bertanya akan perkara sebenarnya kepada Bonda mahupun team Bonda.

Bonda juga seorang wanita, isteri, ibu dan nenek yang berkerjaya dan semestinya sentiasa mendukung, mendoakan wanita semua berjaya ke puncak tertinggi, berbahagia dunia akhirat dan mendapat redha Allah.

Jom lihat juga apa kata netizen:

Saranan prof adalah tonton video penuh. Jgn la jd bodoh sombong hanya berpandukan clip beberapa saat. Even saya tak tonton video penuh pun paham maksud prof. Semoga prof sentiasa dlm lindungan Allah. Terhindar dari segala fitnah.

Takde apa nak dimaafkan. Sebab tak salah langsung. Kesalahfahaman ni bukan dari Prof, tapi dari manusia yg mudah triggered dengan satu benda sebab kurangnya ilmu dan sifat feminism yang tinggi. Teruskan Prof. Abaikan mereka.

Sebenar, sejujur nya ini tiada isu pun. In sya Allah, sedaif-daif saya, saya faham apa yg nak di perkatakan oleh Prof Dr Muhaya. Sy amat memahami maksud ‘bodo-bodo’ tsb. In sya Allah, rasa nya majoriti memahami, tinggal lagi depa yg komen negatif atau tidak bersetuju itu, saja nak bagi ‘geli-geli’ agar isu ini boleh berpanjangan.. Wallahuaklam bisawab..

Sumber: Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad

Previous articleA Aida Kongsi Aktiviti Kcilkan Paha, Sekali Wak Doyok Komen
Next article“Jangan Nak Perasan Bagus..” – Dr Amalina luah nasib dirinya yg menjadi perhatian apabila ulas ucapan Prof Muhaya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here