P0lis nafi komp4un individu hantar b4ntuan, sebenarnya berlaku pel4ngg4ran SOP

P0LIS Kuala Kangsar, Ipoh, Perak nafi dakw4an mengenakan k0mpuan ke atas seorang individu kerana menged4rkan b4ntuan kepada gol0ngan memerlukan.

Sebaliknya, individu itu dik0mpaun kerana mel4nggar prosedur operasi standard (SOP) di bawah Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa 1.

Ketua P0lis Daerah Kuala Kangsar, Asisten Komisioner Omar Bakhtiar Yaacob berkata, komp4un dikeluarkan kerana keg4galan mem4tuhi SOP di bawah Akta Penc3gahan dan Pengawalan Peny4kit Berj4ngkit 1988 dan Peraturan Penceg4han dan Pengawalan Peny4kit Berj4ngkit 2021 serta undang-und4ng yang sedang diku4tkuasakan.

“Apa yang did4kwa adalah tidak benar. Kami tidak mengeluarkan k0mpuan seperti yang did4kwa,” ujarnya menerusi kenyataan pada Sabtu.

Beliau mengulas penularan video memaparkan panggilan telefon ke sebuah stesen radio yang sedang tvlar.

Dalam video itu, individu berkenaan mend4kwa pol1s mengenakan komp4un ke atas rakannya yang menged4rkan b4ntuan kepada golongan memerlukan.

“P0lis percaya ia berpvnca daripada salah faham individu tersebut kerana dik0mpaun atas kesa4ahan mel4nggar SOP setelah selesai menghantar b4ntuan dan bukannya atas kesal4han menghantar bantuan.

“Orang ramai dinasihatkan agar tidak meny3bar sebarang berita tidak sahih menerusi media sosial kerana ia satu kesal4han di bawah S3ksyen 211 dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” ujarnya.

Sumber:https://www.mstar.com.my/

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*