Per4ng Masih Panjang, Pakar Virologi Jangka K3s Boleh Cec4h 20,000 Sehari

Pakar virologi j4ngka k3s boleh cec4h 20 ribu sehari.

Hari ini 16 Julai 2021, Malaysia sekali lagi mencatatkan k3s harian tertinggi sepanjang w4bak pandemik melanda negara dengan jumlah 13,215membawa kepada keseluruhan k3s di Malaysia adalah sebanyak 880,782.

Tahukah anda, negara bakal menyaksikan ke harian sekitar 20 ribusehari dalam tempoh dua minggu lagi selepas mengambil kira v4rian D3lta yang memiliki kebolehj4ngkitan dengan kadar dua kali ganda lebih tinggi berbanding strain v1rus sebelum ini.

Perang Masih Panjang, Pakar Virologi Jangka Kes Boleh Cecah 20 Ribu Sehari 1
Sumber: Al Jazeera

Perkara ini didedahkan sendiri oleh pakar virologi Universiti Sains Malaysia (USM), Kumitaa Theva Das yang turut menjangkakan angka korban harian yang mencecah 200 orang susulan sistem kesih4tan awam yang sedang dalam keadaan tertekan.

Walaupun tahap bah4ya v4rian Delta tidak melebihi var1an lain, namun rekod k0rban akan menjadi lebih tinggi susulan kemudahan rawatan dan penjagaan yang terhad sekarang.

“Var1an baharu jarang menjadi semakin berbahaya kerana ia bergantung kepada manusia untuk terus hidup.

Tetapi v4rian berkenaan berevolusi untuk menj4ngkiti manusia pada kadar lebih cepat seperti yang kita lihat ketika ini.

Kita akan mula melihat jumlah kem4tian lebih tinggi kerana sistem kesihatan semakin dit3kan.”

Suas4na C0VID-19 di Malaysia kini boleh diumpamakan sebagai ‘medan peperangan’, dan jika k3s menc3cah 20 ribu sehari ia lebih parah.

Menteri Besar Selangor,Datuk Seri Amirudin Shari pernah mengakui bahawa 80% kes C0VID-19 berpvnca daripada kluster kilang di Selangor biarpun ada pihak yang menafikannya.

Sekadar mengimbau memori, setahun yang lalu, Malaysia pernah mencapai tiga kali sifar k3s penularan tempatan.

Sifar k3s tempatan buat pertama kalinya dicatat pada 1 Julai 2020 dengan satu k3s positif import, sifar k3s tempatan kedua dicatatkan 8 Julai 2020 dengan tiga k3s import dan pada 9 Julai 2020 dengan enam k3s import merupakan kali ketiga ianya dicatatkan dan merupakan hari kedua sifar k3s berturut.

Namun, kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah merupakan salah satu pvnca k3s C0VID-19 meningkat di Malaysia.

Sumber: FMT

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*