“Pelawak Sekarang Syok Send1ri, Tak Sens1tif”.. Pelawak Veteran Hamid Ghurka S0und Pelawak Zmn Skrg..

Baru-baru ini hangat diperkatakan apabila ada pelawak mengguna jenaka berunsur luc4h sehingga mengundang kec4man. Sudah lama berada dalam industri hiburan tanah air, pelawak veteran Hamid Ghurka menyifatkan pelawak masa kini hanya syok sendiri dan tiada mesej dalam berjenaka.

Menurut Hamid lagi, rata-rata pelawak zaman sekarang disifatkan ‘kosong’ dan tidak sens1tif dalam berjenaka sekaligus memberi pandangan bvruk terhadap dunia komedi tempatan.

“Pelawak sekarang banyak buat komedi syok sendiri. Tidak fikir sensit1viti orang. Kami buat lawak dulu ada mesej, bukan komedi kosong sekadar nak buat orang ketawa semata-mata.

“Kadang-kadang ada segelintir pelawak yang buat jenaka syok sendiri. Tak ada mesej. Kelakar kosong sahaja. Kita buat lawak kena ada mesej dan jangan membuat penonton berkecil hat,” katanya.

Pelawak berusia 88 tahun itu berkata, ketika zaman kegemilangannya mereka digelar ‘pelawak kerajaan’ kerana dalma berjenaka tetap menyampaikan mesej yang baik.

“Sebab itu orang dahulu gelar kami ‘pelawak kerajaan’. Kita bantu menyalur mesej baik walaupun dalam berjenaka. Tapi itulah, kita ini hanya mampu beri pandangan. Siapa nak dengar kan,” katanya

Terdahulu, rular di media sosial apabila sebuah kumpulan lawak mengguna jenaka berunsur luc4h sehingga mengundang kec4man netiizen serta meminta ahli kumpulan tersebut membuat permohonan maaf secara terbuka.

Sumber: Rotikaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*