Connect with us

Entertainment

Pegawai Imigresen mer4ung selepas mengaku salah terima suapan. Rupanya ini yg hakim cakap

Published

on

SHAH ALAM – Seorang pegawai Jabatan Imigeresen Malaysia (JIM) mer4ung selepas dijatuhkan hvkuman p3njara selama 30 hari selepas mengaku bers4lah menerima RM12,000 pada 2 Disember lalu.

Zalizi Ismail, 26, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Rozilah Salleh kerana menerima suapan sebagai dorongan mempercepatkan proses dua t4hanan JIM warganegara China untuk pulang ke negara asal.

Ketika melakukan kesalahan itu, beliau merupakan Penolong Pegawai Penyi4sat di Bahagian Operasi JIM di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) yang menerima kes dua warga China tersebut.

Zalizi didakwa melakukan kesalahan di bawah sekksyen 17(a), Akta Suruhanjaya Penc3gahan R4suah Malaysia dan turut didakwa atas pertu-duhan pilihan di bawah Sekksyen 165 Kanun Kes3kksaan.

Ketika membuat pengakuan, Zalizi berkata, beliau insaf dengan perbuatannya dan memohon mahkamah meringankan hvkuman.

“Saya berjanji tidak akan buat lagi kesalahan ini. Saya mohon denda dan hu’vkuman saya diringankann, saya ada anak masa kecil berusia lebih setahun, isteri saya tidak bekerja,” katanya kepada mahkamah hari ini.

Selain menetapkan hvkuman p3njara 30 hari, hakim turut mengarahkan tertu-duh membayar d3nda RM20,000, sekiranya gagal boleh dip3njara selama empat bulan.

Selesai mendengar hu-kuman dan proses pertu-duhannya, lelaki berkenaan mer4ung sambil dipeluk abang dan kakak yang menemaninya.

Sebelum menj4tuhkan huku-man, Hakim Rozilah Salleh berkata, r4suah merupakan kes4lahan serius yang perlu dielakkan.

Walau bagaimanapun, beliau mengucapkan terima kasih kepada Zalizi kerana berani meng4ku kesil4pannya pada hari ini dan mengins4fi kes4lahannya.

Jadi Kifarah di Akhirat

“Saya percaya bila kamu meng4ku s4lah, kamu sudah fikir masak-masak. Kamu tahu selepas pengakuan kamu ini, kamu akan diberhentikan kerja.

“Memang susah hendak mengaku s4lah, saya doakan hvkuman kamu di dunia hari ini cukup sebagai kifarah kamu di akhirat kelak,” katanya kepada lelaki berkenaan. -MalaysiaGazette

Amalan r4suah akan menatijahkan kesan dan kesudahan yang sangat buruk. Kami nukilkan di sini daripada buku R4suah: Punca, K3san dan Penyelesaiannya, menyebut antara kesannya ialah:

Mengh4ncurkan keadilan dalam sesebuah negara.

Melahirkan masyarakat yang tiada kemahiran.

Muncul masyarakat yang pentingkan diri sendiri.

Menatijahkan hasil kerja yang bu-ruk.

Kos pengurusan akan meningkat.

Pengurusan pentadbiran menjadi lambat dan kucar-kacir.

Muncul orang j4hat yang bertambah jahat.

Menyebabkan pembahagian kekayaan yang tidak seimbang.

Akhir kalam, marilah sama-sama kita bertekad untuk menghindarkan dari sebarang bentuk rasuah tetapi sebaliknya membina jati diri dengan integriti dan keamanahan yang unggul. Semoga negara kita bebas dari sebarang bentuk r4suah. Amin.

Sumber : http://trendingsangat.pw/pegawai-imigresen-mer4ung-selepas-mengaku-salah-terima-suapan-rupanya-ini-yg-hakim-cakap/

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara