“Pasal tu aku tkleh duduk dengan B40”- Pensyarah mulut pu4ka, Hin4 pelajar tak mampu beli komputer dalam kelas

Menerusi satu klip yang tertular di sosial media mengenai seorang pensyarah yang beremosi dengan mengeluarkan kata kata kesat kepada salah seorang pelajar.Kemarahan yang berpunca ketiadaan komputer riba untuk belajar membuatkan para netizen berasa b3ngang dengan pensyarah tersebut seolah olah pensyarah tersebut tiada adab langsung walalupun dengan pelajar beliau..

Difahamkan salah seorang pelajar di sebuah institusi pendidikan sedang belajar secara maya dengan pensyarah wanita tersebut. Persoalan yang ditanyakan oleh pensyarah tidak dapat dijawab oleh pelajar tersebut kerana ketiadaan komputer riba telah mengundang kemarahan pensyarah tersebut. Namun begitu,perkataan atau bait bait ayat yang dikeluarkan oleh pensyarah tersebut tidak wajar dilontarkan kerana ia melambangkan keperibadian pensyarah itu sendiri.

Tontonan penuh boleh ditonton di :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DaebaKing (@daebakingz)

Pelbagai komen dan reaksi diberikan seperti :

@Shamsul Adli M. Ali:Student pakai computer, tak respond. Student tak pakai computer, respond. That shows how much he appreciate and concentrate.

@YANA:Tengok tengok orang yang dia hina tu nanti berjaya

@Littlegirl:Aku doakan student yang sedang belajar ni , diperluaskan rezeki dan dipermudahkan urusan dia utk tamatkan pelajaran dengan berjya.Amin

@Asuat:apa kata prof belikan komputer kat student tu…ala rm800 je kan…

@TeacherZack:sedih…me as teacher, kalau case mcm nih…usahakan utk bantu…gred cikgu lebih rendah dr prof tp kami faham dan bertindak

@Dr. Zach:On behalf of academia im really sorry abt this..this is not the way it should be..we r looking for a solution not downgrade the student..

@BG×DEQcqb:aku terase dye sebut B40 sbb aku pon dlm B40….harap pasti dye x keje biaa dye thu mcm mne xde pekerjaan……fon skrng pon ade excel ape

@Fiyro :japgi buat video minta maaf nangis ii,astu xkena pecat kerja,mmg bu

@Sry:Kenapa tak makcik je jual gelang mas kat tangan tu untuk beli laptop untuk students

@Vavlbeaute_Malaysia(HQ):Student ni dia jawab dgn baik je.. tapi prof tu bercakap macma bukan prof.. meroyan ehh geram.

Tindakan kasar pensyarah wanita tersebut membuatkan ramai pihak meminta untuk pensyarah tersebut dikenakan tatatertib universiti itu sendiri. Kejadian yang bukan sahaja memalukan pelajar itu sendiri malah itu memberikan contoh yang tidak baik kepada pelajar dan cerminan diri pensyarah itu sendiri. Seharusnya, sebagai seorang pendidik, beliau seharusnya menghormati dan memahami pelajar beliau dengan baik sekali..

Jangan lupa komen yang baik baik

Sumber dari Instagram dan Tiktok.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*