Persalinan bercorak ul4r yang dipakai hos Jihan Muse di pentas akhir Gegar Vaganza musim ketujuh (GV7) malam tadi mengundang perhatian segelintir netiizen.

Menerusi pemerhatian Gempak di Twitter, terdapat netizen yang berasa g3li melihat pakaian itu, ada juga yang mengatakan ia mampu menyebabkan f0bia kepada ul4r.

Bukan itu sahaja, ada juga penonton GV7 yang menyifatkan pakaian itu membawa mesej yang kurang baik dan menjurus kearah peng4niayaan haiw4n atau anim4l traff1cking.

“Jihan Muse pakai baju ul4r, walaupun ia hanya costume tapi ia menunjukkan mesej kurang ngam #Anim4lTr4fficking #GegarVaganza2020.

“G3e3li la tengok baju ul4r Jihan.

“Baju Jihan ni boleh trigger ph0bia to sn4ke!

“Baju Jihan macam beg may4t yang diterk4m ul4r sawa.

“Kau pakai baju ke plastik s4mpah ni Jihan?” tulis beberapa netizen.

8601f782 ee2a 42a3 8240 572aeae5d8b6 1

3d66ed19 59df 4898 820e b3c96053b56d 1

76a6ad2d cc69 4ee1 99da ca06136b81c8 1

Ekoran itu, Gempak cuba menghubungi pereka fesyen jenama Behati yang menaja pakaian Jihan malam tadi, Kel Wen untuk mendapatkan keterangan daripada pihaknya.

Menurut Kel, pemakaian corak h4iwan bukanlah menggalakkan anim4l tr4fficking kerana sudah banyak corak h4iwan seperti harim4u bintang, harim4u dan ul4r dijual di pasaran.

“Pemakaian corak h4iwan bukanlah bermaksud menggalakkan anim4l tr4fficking, banyak corak h4iwan seperti harim4u, leop4rd, dan ul4r dijual di pasaran.

“Mengenai f0bia pula, itu lebih kepada perasaan t4kut secara peribadi, k0nflik sebegitu lebih kurang sama dengan golongan vegetarian dan bukan vegetarian.

“Pada pendapat saya, semua orang ada minat masing-masing ketika bergaya, tetapi untuk konsert akhir GV7 malam tadi, saya tak rasa rekaan bercorak ul4r yang dipakai Jihan sebagai satu perkara yang tidak baik,” jelasnya.

Dalam pada itu, Kel juga menerangkan tentang maksud sebenar di sebalik rekaan pakaian bercorak ul4r tersebut.

“Pakaian bercorak ular ini mempunyai simbolik tersendiri, ul4r adalah satu simbol kelahiran semula atau transformasi, atau boleh juga dikatakan pembaharuan hidup.

“Konsert Final GV7 adalah pentas akhir untuk para peserta, tetapi pada masa yang sama, ia merupakan permulaan baru untuk mereka semua.

“Saya telah menggunakan corak ul4r untuk memberi mesej positif tentang pertandingan itu secara keseluruhan,” katanya.

Kel sempat berseloroh mengenai cape hitam yang dipakai Jihan ketika pembukaan pentas malam tadi.

“Berkenaan cape yang dikatakan kelihatan seperti pl4stik s4mpah itu, memang diperbuat daripada plastik tetapi sekurang-kurangnya ia kelihatan seperti bag plastik mahal,” katanya lagi.

Penampilan Jihan malam tadi turut mendapat khidmat jurugaya Abu Shaef Hamza yang selalu bekerjasama bersama Kel dalam menata rias gaya beberapa figura terkenal seperti Datuk Seri Siti Nurhaliza, Ernie Zakri dan ramai lagi sebelum ini.

Pentas akhir GV7 dikendalikan oleh Jihan bersama Nabil Ahmad.

Persembahan kesemua bintang diadili Datuk Ramli MS, Datuk Khadijah Ibrahim, Datuk Syafinaz Selamat dan rapper popular, Joe Flizzow.

Cliff Umar dinobatkan sebagai juara, diikuti naib juara Muss dan tempat ketiga jatuh kepada Ayu Damit.

Sementara itu, Noraniza Idris, Linda Nanuwill, Oja dan Ashira masing-masing menduduki tempat keempat, kelima, keenam dan ketujuh.

Kredit Foto : Behati & Instagram Kel Wen

Sumber: Gempak

Previous articleSeminggu Larikn Diri ke Hutan Sbb Tkut Dijngkiti C0VlD, Tiba-Tiba 40 Org Asli Pulang Semula Dan Ini Puncanya
Next articleSudah Failkan Perc3raian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here