Connect with us

Viral

“Pagi nmpak mcam Maghrib..” Sebak Wanita Ini H!lang Der!a Penglihatan 24 Hri Lepas Tunang- ‘Sambil nang!s’

Published

on

SEMUANYA bermula apabila dia mula de.mam sela.ma beberapa hari, namun tiada siapa menyangka bahawa sa.kitnya itu petan.da dia sedang berdepan dengan pen.ya.kit yang lebih se.rius.

Sedikit de.mi sedikit dia mulai ke.hilan.gan de.ria penglihatannya dan semua ini berlaku 24 hari selepas dia bertunang dengan jejaka pilihan hati.

Berkongsi pengalaman hit.am yang menimpa dirinya empat tahun lepas, Sara Zuliana Abd Mutalib, 30, berkata, setelah dema.mnya ke.bah, dia mula rasa sa.kit di bahagian dahi serta di dalam ron.gga mata terutama sekali apabila menunduk atau menggerakkan matanya.

Jelasnya, doktor pada mulanya menyangkakan dia menga.lami mig.rain.

“Doktor tak pasti saya dapat jang.kit.an dari mana sebab saya ada pergi ke pulau, kolam renang dan air terjun dalam tempoh sebulan sebelum de.ma.m.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Jadi doktor sus.pect kemungkinan besar saya dapat ku.man dari salah satu tempat tersebut, bukan sebab contact lens, saya jarang guna contact lens,” katanya kepada mStar.

Pada mulanya dok.tor menjang.kakan dia terkena jang.kitan ku.man.

Katanya, apabila sa.kit itu masih tidak re.da, dia mendapatkan nasihat daripada do.ktor mata.

“Doktor cakap power mata saya makin naik jadi saya perlu pakai cermin mata dan nampak macam nak jadi ketum.bit.

“Beberapa hari lepas tu saya mula nampak macam hari men.dung atau gel.ap macam keadaan waktu Maghrib walaupun masa tu pagi.

“Mata saya kemudiannya makin tak nampak sampai satu tahap belah kiri langsung tak nampak, macam ada dinding warna kelabu, dok.tor let.ak pen depan mata pun tak nampak, fungsi mata kanan pula 70 peratus hi.lang,” ceritanya, yang kini menetap di Kelantan.

Mak cakap “ingat hang nak pimpin mak masa tua”, lepas tu dia terus ja.tuh terduduk sambil me.nan.gis.

SARA ZULIANA ABD MUTALIB

Tidak ada perkataan yang sesuai boleh menggambarkan perasaan Sara pada ketika itu terutama sekali apabila mengenangkan kedua ibu bapanya.

“Mak cakap ingat hang (kamu) nak pimpin mak masa tua, lepas tu dia terus ja.tuh terduduk sambil me.nan.gis.

“Tengok muka ar.wah abah memang se.dih sanga.t dan ri.sau, saya memang rasa se.dih sangat-sangat

“Masa dekat hos.pital abang saya cakap takpa, kalau tak boleh nampak satu mata tu, satu mata lagi kan ada, hang tetap cantik,” katanya, yang merupakan anak kedua dari lima beradik.

Sara dimasukkan ke ho.spital selama beberapa hari.

Jelasnya, dokt.or pada mulanya menyangka bahawa dia mungkin mengi.dap ketumb.uhan di otak.

“Masa awal masuk wad sebelum jumpa dok.tor pakar dan dapat result CT Scan, dok.tor syak saya ada ke.tumb.uh.an di otak, masa tu saya mula fikir macam-macam.

“Bila saya jumpa seorang dok.tor pakar ni dia cakap awak patut bersyukur sebab dapat nikmat melihat selama 27 tahun, ada yang baru tiga empat tahun Allah dah tarik nikmat depa (mereka).

“Masa tu saya mula reda sebab Allah tak akan uji hamba dia yang tak mampu, kalau saya me.nan.gis pun kalau Allah kata jadi akan tetap jadi,” katanya.

Keputusan CT Scan dan pemeriksaan lanjut yang dijalankan beberapa hari kemudian mengesahkan bahawa Sara sebenarnya mengi.dap Optic Neuritis iaitu radang pada saraf optiknya.

Jelasnya, dengan bantuan sepupunya dia mula membaca mengenai Optic Neuri.tis dan maklumat yang diperolehi membuatkan dia mula rasa yakin bahawa dia akan se.mbuh seperti sedia kala.

“Masa mula-mula hila.ng deria pengl.ihatan. memang do.wn sebab kita nampak semua sempurna lepas tu sekelip mata benda 50 meter pun kita tak nampak, beras depan mata pun saya tersepak.

“Saya jalan sambil meraba-raba tiang, sepupu saya Nabila yang berusia 27 tahun bantu pimpin tangan sepanjang saya tak nampak, dia suap makan, bagi mandi, jaga dekat hos.pital, bila adik cuti dia sambung, sampai taip WhatsApp pun mereka yang tolong.

“Masa tu saya mula terfikir macam mana kalau saya memang tak boleh sembuh? Betul ke aku akan jadi bu.ta? Betul ke esok aku tak dapat pimpin tangan mak? Tapi lepas Google tentang pen.ya.kit Optic Neuritis ni saya yakin saya akan sem.buh,” katanya.

Sara (kiri) sebelum sa.kit dan (kanan) selepas selesai menja.lani rawa.tan.

Hikmah di sebalik apa yang berlaku ini membuatkan Sara lebih menghargai nikmat kesempurnaan yang dikurniakan Allah kepada dirinya.

Menurut Sara dia ter.pak.sa mengambil lebih kurang 12 pek sun.ti.kan steroid yang menga.kibat.kan berat badannya naik mendadak.

Branula yang dipasang untuk membolehkan rawatan diberikan kepada Sara.

“Sehari dua atau tiga pek steroid saya kena ambik, nurse dan dok.tor ada cakap yang berat saya akan naik mendadak dan muka akan jadi bulat dan memang betul, sehari saya naik satu kilogram.

“Dari 45 berat saya terus 50 kilogram, tangan saya pun mula bengkak sebab dok.tor pasang bra.nula (tapak untuk terima ubat jenis su.ntik.an) tapi selalu kena tukar tempat sebab branula yang dipasang dah tak boleh guna.

“Tangan saya dua-dua b.elah ben.gkak, saya ingat lagi masa tu tinggal dua pek je, saya tak sanggup tukar branula sebab dah berapa kali tukar saya merayu dekat nurse jangan tukar tapi last-last kena infection jadi kena tukar juga,” katanya.

Sara pada mulanya meminta tunangnya mencari calon isteri lain yang lebih layak.

Sementara itu Sara yang baru sahaja bertunang pada masa itu berkata apa yang menimpa dirinya membuatkan dia berasa tidak layak untuk berkahwin dengan tunangnya, justeru dia mencadangkan kepada tunangnya itu untuk mencari calon isteri lain yang lebih sempurna.

“Saya dah tujuh tahun putus cinta dengan dia tapi kami kenal balik, lepas empat bulan terus tunang, 24 hari lepas tunang saya kena Optic Neuritis ni jadi saya rasa macam saya tak layak untuk dia, takkan dia nak kahwin dengan orang yang dah tak nampak?

“Saya fikir takkan dia nak jaga saya sampai tua kalau betul saya tak boleh sembuh masa tu, saya pun tak nak susahkan dia jadi lebih baik dia cari orang lain yang sempurna.

“Tapi dia tak nak, saya nampak effort dia sehari selepas masuk hos.pital dia datang dari Kelantan dengan mak ayah dia selama seminggu untuk tengok saya masa tu dia cakap kalau saya sembuh kami terus kahwin bulan depan walaupun dia takut nak minta izin dengan ar.wah ayah untuk cepatkan tarikh,” katanya, yang kini mempunyai seorang cahaya mata.

Sekadar Perkongsian Dan jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQ

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Sumber: Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara