Ulasan video Kenapa Wanita Lambat Dapat Jodoh oleh pakar bedah mata dan motivator, Datuk Prof Dr. Muhaya Mohamad menjadi bualan hangat netizen di Twitter.

Menerusi video berdurasi 56 saat itu, Prof Muhaya berpendapat wanita tidak seharusnya berusaha untuk menyaingi dan melebihi daripada kaum lelaki.

Malah, jelas beliau lagi, kaum lelaki suka dengan wanita berperwatakan lembut dan perlu dibantu.

“Kita wanita menghargai lelaki, kekuatan mereka, mereka ketua. Orang laki-laki walau macam mana suami kita dia tetap imam kita. Kalau solat kita pangkat besar macam mana kat office, kalau kat ofice kita ada seorang pekerja am, seorang CEO perempuan, bila berimam siapa depan? Masih yang laki-laki.

“So orang perempuan, walau macam mana you all, please mesti kita celebrate apa yang Allah beri tentang kepimpinan lelaki. Imam pun lelaki. Nabi-nabi pun lelaki. Jangan sibuk nak liberate nak berdiri sama-sama lelaki, no. Nanti you all sibuk nak buat apa yang lelaki nak buat testosterone meningkat dan bagi siapa belum kahwin, lambat jodoh.

“Siapa tinggi testostorane, asyik nak drive, nak achieve, nak independent, memanglah. Orang lelaki suka perempuan lembut-lembut, high estrogen, mengharapkan, perlu ditolong, biarlah macam bodoh-bodoh sikit, itu bolehlah. Sesiapa yang lambat-lambat jodoh tu tengok you punya karakter macam mana,” katanya.

https://twitter.com/emptyshadoww/status/1402258832601014286?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1402258832601014286%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgempak.com%2Fberita-terkini%2Forang-lelaki-suka-perempuan-lembutlembut-biar-macam-bodohbodoh-sikit-prof-muhaya-50851%3Ffbclid%3DIwAR0fDqktlGXiP1vqnlMwqrr6ARwo5Wd7ki3lw-pVEGQOs5uZ-EMy56kUrjI

Meninjau reaksi ramai, majoriti pengguna media sosial kurang bersetuju dengan kenyataan terbabit yang dianggap berbaur misogini.

“Masalahnya bukan pencapaian wanita tetapi kegagalan lelaki. Itu prioriti. Kenapa orang kita macam ni? Tertekanlah tengok.

“Bayangkan kamu memberitahu anak perempuan kamu untuk menjadi ‘bodo bodo’ untuk lelaki, walhal sepatutnya memberikan fokus kepada pembangunan dirinya. Melingkup,” ciap Redza Minhat.

dwd

fec

43fv

u7jjh

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: Twitter

Previous article“Apa SaIahnya Bagi RM1 Sahaja” – Ameng Akui Trdesak Cari Wang, Meniaga Apa Pun Tak Jadi
Next article“Rasa nak buh penampaq..” – Saheizy Sam berlakon Ombak Rindu?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here