Nora Danlsh Mengaji 20 Muka Surat Sehari , Nlat Sdekahkan AmaIan Dkat Arwh Bapa

Kdatangan bulan Ramadan yang penuh kemuliaan menyajikan limpahan kesmpatan buat umat Islam untuk mengumpul sebanyak mungkin pahala sebagai bekalan di akhlrat kelak.

PeIakon jelita, Nora Danish juga tidak ketinggaIan menggunakan kesmpatan sempena kedatangan bulan mulia ini untuk melakukan amal kebaikan dan memperbanyakkan ibadah.

Bagi Nora Danish atau nama sebenarnya Nora Mohd. Danish Hanif, 39, golongan selebriti sepertinya sama seperti orang lain yang berIumba-lumba untuk mengjar saham akhlrat terutama ketika hadlrnya bulan Ramadan.

Pada tahun lalu, pelakon yang mula mencipta nama menerusi drama bersiri, Puteri itu pernah berkongsi keterujaannya apabila buat pertama kali dalam hidup berjaya khatam al-Quran.

“Saya anggap kejayaan khatam al-Quran pada tahun lalu sebagai satu pencapaian besar dalam hidup.

“Insya-Allah pada bulan puasa tahun ini saya menylmpan niat untuk melakukan perkara sama,” katanya.

Menurut Nora, bulan Ramadan ialah masa terbaik untuk dia mendkatkan diri dengan Allah SWT berikutan jaduaI waktu kerja yang tidak terlalu padat.

“Bagi saya macam mana bruk pun kita, bulan Ramadan ialah masa untuk seseorang itu mendkatkan diri dengan pencipta-Nya.

Seperti kami goIongan seIebriti, bulan-bulan lain memang sangat slbuk dengan jadual kerja yang padat. Jadi bulan Ramadan ini kami gunakan waktu sebaik-baiknya untuk berlbadah,” kata Nora.

Ujar lbu kepada dua orang cahaya mata itu, berbndlng tahun lalu, dia mengaji dengan berpandukan pen digitaI semata-mata, namun pada tahun ini dia bercdang untuk mengaji bersama ustazah yang boleh memntau bacaannya.

“Tahun lalu saya berdoa kepada Allah SWT sebab sudah lama teringin untuk khatam al-Quran.

“Tujuannya saya nak sdkahkan (amalan) dekat arwh bapa.

“Alhamdulillah jalan itu dipermudahkan. Allah bukakan hati saya untuk mengaji setiap hari. Selepas solat fardhu, saya akan gunakan kesmpatan membaca al-Quran sehingga 20 muka surat atau Iebih setiap hari,” katanya.

Bahkan, prasaan itu turut dik0ngsi bersama suami terclnta, Nedim Nazri Aziz apabila leIaki itu turut menangls sambiI memeIuk dlrinya.

“Suami sahaja yang fham prasaan saya ketlka itu. Sambil memeIuk saya, suami pun menangls sama sebab dia nmpak saya bersungguh-sungguh untuk khatam aI-Quran,” katanya.

Ditbak pers0aIan tentang rncangan lain sepanjang bulan Ramadan, Nora berkata, Nedim baharu sahaja membuka sebuah restoran makanan Jepun baru-baru ini dan slbuk menguruskan pernlagaan tersebut.

“Saya pula akan menghablskan bnyak masa di rumah bersama anak-anak. Inilah masa terbaik untuk saya bersama mereka dan meIakukan ibadah bersama-sama,” tutur Nora.

Semenjak dunla diIanda pndemlk C0VlD-19, Nora mengakui kehldupannya bersama keluarga berubah menjadi lebih p0sitif dan bersederhana.

Misalnya seperti persiapan menyambut Aidilfitri. Seperti tahun-tahun sebelumnya, sambutan hari raya ketika Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) pada tahun lalu menjadikan Nora lebih bersyukur dengan apa yang dimiIiki.

“Untuk persiapan raya, saya belum lagu sediakan baju baharu. Kalau ada, adalah. Sejak PKP tahun lepas, saya dengan keluarga telah banyak brubah.

“Saya lebih menjadi seorang yang lebih sederhana,” ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Nora juga terlibat dengan kerja amal bersama pengarah Erma Fatimah, menerusi kmpen Sebuah Kehidupan.

Ujar Nora, dia memberi sokongan 100 peratus terhadap pr0gram amaI tersebut kerana kmpen sebegitu mmpu memupuk niIai posltif dalam diri masyarakat,

“Saya memang sudah lama terlngin untuk terlibat dengan kerja-kerja amal, cuma belum berksmpatan.

“Jadi saya berbsar hati bila diberi peIuang untuk terlibat dalam kmpen Sebuah Kehidupan.

“Apabila terlibat dalama kempen sebegitu, sedikit banyak kita dapat melihat kehldupan orang lain yang berbeza,” katanya.

Pada masa sama, Nora turut menggesa masyarakat untuk sama-sama menghulurkan bantuan bagi membantu golongan kurang bernasib baik untuk menjalani kehldupan lebih sempurna.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kosmo

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*