Tidak dinafikan rata-rata pelajar di Malaysia kini, berhadapan dengan pelbagai masalah berikutan pengenalan sistem Open Distance Learning (ODL) yang diadaptasi menggantikan sistem pembelajaran sebelum ini. Perkara tersebut berpunca apabila sesetengah pelajar hilang tempat tinggal yang ‘kondusif’ kerana tinggal di rumah masing-masing berbanding tinggal di kolej kediaman yang menyediakan capaian internet yang bagus.

Seperti perkongsian seorang pengguna dikenali sebagai Cik Bunga Merah, menceritakan pengalamannya ‘diperrli’ oleh seorang pensyarah.

Sempat ‘perrli’ pelajar

minta kelonggaran jawab ujian sebab rumah banjir jawapan pensyarah ini buat pelajar kecewa 5ff27df5a8e30

Mendapat lebih 21.1k retweet, pelajar tersebut pada mulanya memaklumkan kepada pensyarah bahawa dia menghadapi masalah untuk menjawab peperiksaan berikutan faktor cuaca dan keadaan banjir yang membataskannya untuk mendapat capaian internet yang lebih baik. Namun, respon pensyarah yang seakan tiada simpati terhadap keadaan pelajar yang ditimpa musibah mengundang amarah netizen.

2 minggu lepas saya dah maklumkan ada ujian. Rasanya sempat buat bangsal atau rumah atas pokok untuk dapat signal yang lebih baik.

Pengalaman pelajar lain

minta kelonggaran jawab ujian sebab rumah banjir jawapan pensyarah ini buat pelajar kecewa 5ff27df5eac9a

minta kelonggaran jawab ujian sebab rumah banjir jawapan pensyarah ini buat pelajar kecewa 5ff27df64ac6d

Menerusi ruangan balas, terdapat juga pelajar yang lain berkongsi pengalaman mereka bersama pensyarah masing-masing. Terdapat juga pensyarah yang ‘sesuka-hati’ melabelkan pelajarnya dengan satu panggilan yang tidak sopan.

Namun, terdapat juga pensyarah yang faham akan masalah yang dihadapi oleh pelajarnya dan boleh bertolak ansur demi kemaslahatan bersama.

Buat lap0ran

minta kelonggaran jawab ujian sebab rumah banjir jawapan pensyarah ini buat pelajar kecewa 5ff27df69d5af

minta kelonggaran jawab ujian sebab rumah banjir jawapan pensyarah ini buat pelajar kecewa 5ff27df6b293c

minta kelonggaran jawab ujian sebab rumah banjir jawapan pensyarah ini buat pelajar kecewa 5ff27df6cf90d

Rata-rata netizen berpendapat pensyarah tersebut sepatutnya dilaporkan kepada pihak pengurusan supaya tindakan yang wajar boleh diambil. Tidak berakhir di situ, netizen berpendapat seseorang pensyarah itu, sepatutnya bersikap profesional dan faham akan masalah yang dihadapi oleh pelajarnya sendiri.

Sumber: Cik Bunga Merah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : OHBULAN

Previous article“Kami dalam fasa….” Setelah Lama Berdiam Diri, Puteri Sarah Dedah Keadaan Terkini Hubungan Dia Dgn Syamsul Yusof..
Next articleDitvduh ‘Tak Ngam’ Lepas Kontr0versi, Sekali Status Neelofa Ini Ditujukan Buat Ibu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here