GARA-GARA menasihati netizen agar tidak sewenang-wenangnya mengadili musibah menimpa Da’i Syed, kisah rumah tangga Pencetus Ummah (PU) Abu Sufyan yang menjadi k0ntroversi pada tahun lalu diungkit semula.

Abu menerusi Instastory berkongsi paparan skrin mesej daripada individu yang menganggap pendakwah bebas itu tidak layak bersuara kerana pernah mencer4ikan bekas isteri iaitu Ain Afini yang sedang hamil.

“Tak layak nak ingatkan orang. Cer4ikan bini pun masa dia mengandung. Ada hati nak nasihat,” tulis individu itu.

Abu bagaimanapun menganggap individu tersebut tidak memahami mesej yang cuba disampaikan menerusi kenyataannya sebelum ini.

953873

PU Abu tampil menjelaskan semula mengenai kenyataannya sebelum ini.

“Bila tak memahami apa yang kita tengah cakap tapi nak juga ulas apa kita cakap. Inilah jadi. Aku hanya cakap soal berhenti bicara fasal orang tak kira siapa pelaku kes4lahan itu.

“Bukan memilih siapa pelakunya. Contoh, bila kita terdengar seseorang yang ada sejarah tidak baik diuji kita sebut ia sebagai bala, balasan tetapi seseorang yang dikenali sebagai seorang yang baik diuji kita sebut sebagai ujian.

“Bukankah itu dikira sebagai double standard. Agama tidak pernah mengajar penganutnya menjadi seperti itu. Lebih baik kita diam daripada kita nak komen atau ulas isu orang.

“Kerana semua itu berkait tentang saham kita di akhirat nanti. Semuanya akan dihitung,” kata Abu.

Hari ini kita cakap fasal 4ib orang, satu hari mungkin 1000 orang akan cakap fasal 4ib kita.

ABU SUFYAN

PENCETUS UMMAH

Pada Jumaat, Abu menyuarakan pendapatnya berhubung isu pendakwah muda Da’i Syed did4kwa melakukan perbuatan mer0gol seorang gadis.

Abu menegur sikap segelintir netizen yang disifatkan terlalu mudah menjatuhkan hvkum terhadap orang lain meskipun tidak mengetahui situasi sebenar.

Dalam pada itu, Abu turut membalas mesej seorang lagi netizen yang menuduh dirinya seperti tidak mahu mengakui kes4lahannya pernah mencer4ikan isteri dalam keadaan mengandung.

Menurut Abu, dia menyes4li perbuatannya itu dan mencuba sedaya upaya untuk menebus segala kesil4pannya.

“Demi Allah aku tidak pernah mempertahankan apa yang telah aku buat setahun lalu. Malah aku menganggap kalau tak diuji dengan viral mungkin aku tak ambil pengajaran.

953872

Status yang dimuat naik PU Abu berhubung isu Da’i Syed pada Jumaat.

“Hanya keluarga dan orang terdekat saja tahu macam mana struggle aku cuba tebus segala s4lah sil4p aku. Cuma bila mengenangkan momen viral tahun lalu, jangan kata ulas, p3rli, hin4 semua aku terima daripada influencer, public figure, ustaz selebriti dan netizen.

“Sekarang aku faham semua manusia ada 4ib cuma Allah simpan 4ib kita. Korang yang 4ib masih tersorok berhentilah berkata fasal 4ib orang tak kira di media sosial atau sebaliknya.

“Sebab hari ini kita cakap fasal aib orang, satu hari mungkin 1000 orang akan cakap fasal 4ib kita,” ujarnya.

Kisah PU Abu menceraikan Ain Afini yang sedang hamiil anak pertama mereka dan berkahwin dengan usahawan bernama Hana Azraa pernah menjadi perbualan hangat netizen sekitar April tahun lalu.

Sumber: mStar!

Previous articleKem4tian Yang Dicemburui
Next article[VIDEO] “Aku 22 tahun, dia 68 tahun,” – Jumpa j0doh di TikTok, terus kahwin!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here