Lelaki ni kant0i beli nasi, tapi alasan yg diberi buat ramai tak keruan..

SUNGAI PETANI – Seorang pekerja buruh memberi alasan terpaksa membeli makanan untuk anak ketika diserbu penguatkuasa dekat sebuah gerai di Taman Ria Jaya kira-kira jam 12 tengah hari pada Selasa.

Alasan lelaki berusia 33 tahun itu bagaimanapun ‘k4ntoi’ apabila rakannya yang menunggu di dalam kereta akhirnya ‘lesap’ setelah menyedari berlaku serbuan.

Dia akhirnya mengaku membeli makanan kerana penat bekerja dan bercadang untuk makan dalam kereta bersama rakan lain.

Pegawai Agama Daerah Kuala Muda, Syeikh Mohd Noor Ismardi Ismail berkata, lelaki terbabit diberi notis dan diminta hadir ke Pejabat Agama Daerah (PAD) Kuala Muda untuk tindakan lanjut.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut ke lokasi seterusnya mendapati sebuah kedai makan turut menyediakan makanan kepada pelanggan tanpa seg4n silu dengan menampal nombor telefon di luar kedai bagi memudahkan tempahan.

“Biarpun kedainya agak terpencil serta nampak seperti ditutup, tetapi setelah diperiksa, didapati beberapa wanita di dalamnya sedang memasak selain terdapat lauk yang telah berkurangan disyaki telah dijual lebih awal kepada pelanggan,” katanya.

Mohd Noor Ismardi berkata, wanita berusia 50-an itu memberi alasan menyediakan makanan untuk pekerja kilang bukan Islam namun terpaksa menjual kepada kaki p0nteng puasa apabila mereka datang membeli.

Sebelum itu, pasukan penguatkuasa telah menyerbu ke sebuah kedai kopi milik bukan Islam yang terletak di Jalan Petri dan menemui beberapa lelaki sedang berbual di meja makan, kira-kira jam 11 pagi.

Pemerhatian lanjut turut mendapati terdapat beberapa gelas minuman berisi air berada di atas meja sama, namun ketika disoal, mereka menafikan gelas terbabit milik mereka dan menjelaskan berada di situ bukan untuk minum sebaliknya hanya bersembang bersama rakan.

Dalam operasi sama, seorang lelaki dilihat ‘tidur’ di satu ruang berdekatan dapur, sementara beberapa individu lain melarikan diri ketika anggota penguatkuasa menyerbu sebuah kedai makan di Taman Sutera.

Hasil pemeriksaan di bahagian dapur juga menemui beberapa bungkusan nasi dan lauk yang belum sempat dijual kemungkinan milik pelanggan yang lari.

Lelaki terbabit kemudian memberi alasan mahu berehat sebentar setelah dikejutkan selain pemilik premis diberikan notis untuk hadir ke PAD Kuala Muda.

Sementara itu, Mohd Noor Ismardi berkata, notis dikeluarkan mengikut Seksyen 14(a) Enakmen Jenayah Syariah Kedah 2014 kerana tidak menghormati bulan Ramadan.

Operasi disertai 38 anggota penguatkuasa termasuk Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kedah, PAD Kuala Muda, Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah (MPSPK), Cawangan Penyiasatan Khas dan NGO Skuad Badar.

MPSPK turut mengeluarkan empat komp4un kepada peniaga kerana didapati menjalankan perniagaan sebelum jam 3 petang di bulan Ramadan.

Berikut pula reaksi dri netizan

Yang baiknya , dia akan sedar kawan yg cabut lari tu tak boleh pakai

JABATAN AGAMA ISLAM (JAINJ) JELASKAN SEBAB APA VAN JEN4ZAH TIDAK AKAN DIGUNAKAN LAGI UNTUK ‘ANGKUT’ ORANG YANG PONTENG PUASA

Jabatan Agama Islam negeri Johor (JAINJ) tidak akan menggunakan ‘van jen4zah’ bagi mengangkut umat Islam yang ditangkap kerana ponteng puasa.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam negeri Johor, Tosrin Jarvanti berkata, tindakan itu bagi menjaga 4ib individu berkenaan.

“Bagaimanapun, tindakan undang-undang akan dikenakan terhadap mereka yang ditangkap kerana tidak berpuasa.

“Pada masa sama, JAINJ akan mengambil pendekatan memberi nasihat kepada umat Islam yang ditahan,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri Festival Sekolah Agama Angkat Kumpulan Prasarana Rakyat Johor Sdn Bhd (KPRJ) dengan kerjasama JAINJ di Yayasan Warisan Johor, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Tosrin berkata, pihaknya mengenal pasti 15 lokasi ‘port’ beli makanan di Johor Bahru dan Johor Bahru dan Kulai, termasuk restoran atau kedai makan yang berselindung atau guna pintu belakang.

“Penguat kuasa akan sentiasa menjalankan pemeriksaan dan risikan di lokasi yang dikenal pasti, sebelum membuat tangkapan terhadap individu tidak berpuasa.

“Jangan suka hati hendak makan dan minum dengan bersembunyi kerana penguat kuasa akan bergerak di seluruh lokasi yang dikenal pasti bermula esok,” katanya.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Sumber: Trendingsangat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*