Connect with us

Entertainment

Lama Kahwin Dgn Warga Asing, Wanita Melayu Ini Kongsi Pengalaman Yg Tak Dijangka Terhadapnya

Published

on

Perkahwinan campur dalam masyarakat kita bukanlah perkara asing lagi. Cuma cara penerimaan sahaja yang kadang-kadang berbeza. MentaIiti rakyat kita kadang-kadang memandang hin4 kepada pasangan yang berkahwin campur. Bukankah kalau sudah itu jodoh yang tertulis kita seharusnya menerima ketentuan tersebut.

Wanita ini telah berkahwin dengan seorang lelaki berkulit geIap berasal dari Guinea. Sebelum ini pernah tuIar kisah perkahwinan mereka di laman media sosiaI. Mungkin ada yang pel1k tetapi wanita ini berbangga dengan pilihan yang dirasakan sangat tepat.

Wanita yang bernama Fila ini turut berkongsi kisah pertemuan mereka yang tidak disengajakan. Tertarik dengan sikap mat4ng dan tidak sedikit pun mengambil kesempatan, Fila yakin dia adalah lelaki yang terbaik buatnya.

Pada suatu hari yang sangat cerah, kah! permulaan cerita. I ingat masa tu hari Khamis, i dekat tempat kerja. I had a problem with someone (it’s a girl bukan ex bf ok) and was trying to av0id the situation, i turned off my phone and decided not to go back home. so i took mrt to pavilion, i was confused. at this age I don’t like to make wrong decision in my life and i also don’t like to upset people, so I was thinking what should I do.

I jalan je dekat pavilion tu pusing tempat yg sama 3-4 kali. and then i penat sebab beg i berat ( i mmg selalu bwk make up slipper semua benda pergi tempat kerja), so i cari tempat duduk, i pergi duduk dekat dome cafe. I have this problem bila i penat memang i suka nang1s, so i dah start nang1s kat situ.

Suddenly this tall cre4ture come sit on the chair in front, asking me why am i crying. ignoring him and i continue to cry. and then dekat dekat area situ ada malay family mak n nenek n cucu, pandang pandang. i terfikir maybe diorang ingat dia apa apakan i. so i stopped crying. and he keep waiting for me there. and entah mcm mana tanpa segan silu i pergi luahkan perasaan kt dia ( kalau i fikir sekarang eii mcm b0dohnya tua tua n4ngis kt public) and then suddenly dia start berceramah, takde la ceramah tapi macam bagi kata kata semangat tapi ayat ayat dia tu bukan biasa biasa n i sangat tersentuh dengan ayat dia. and please eh dia takda mengayat i langsung.

what i remember he told me to believe in Allah’s plan. from the first conversation i dah tau, this guy is smart! i tau ramai je laki smart, but he’s not that kind of smart, he has a very strong view and mindset. so i pun berborak dgn dia. berkenal kenalan gitu. dia mcm tak beriya, tapi bila i berborak, he will keep eye contact with me. tapi i macam seriousnya dia ni, buat la lawak sikit. Dari situ lah kitorang berkenalan, and lepas tu kitorang start chatting

and hari Ahad i wasap dia ‘you wanna go for a sushi date?.’ i’ve never in my life ask a guy to go for a date with me. but it’s okay because maybe if I don’t ask him to go out for a date with me we will not be married now, and if he don’t talk to me at the first place we will not know each other now. So grateful of everything, Alhamdulillah.

Fila turut berkongsi penerimaan keluarga suaminya ketika pulang ke Guinea. Ternyata mereka menerima baik kedatangannya malah melayan Fila bagaikan puteri. Walaupun mempunyai kesukaran untuk berkomunikasi itu tidak menghalang mereka untuk bermesra sesama sendiri.

Ni mak mentua and adik ipar Fila. adik ipar Fila ramah sangat orangnya. ramah teramat. dia stay dekat Kankan which is dalam 10jam jauh dari rumah kitorang di Nzerekore.

haritu kita balik kampung dekat Missamana dia datang. sempat borak dgn dia walaupun dua dua borak tak faham. kah! dia asyik cakap ‘u beautiful’. siap nak buatkan baju. tapi kita dh balik Nzerekore dah. dia ambil no phone katanya nanti dia call, Fila gelak je sebab dua dua cakap tak faham.

Mak mentua pulak baik sangat, layan mcm tuan puteri. rumah kita dia yang tolong sapu, tolong mop. masak pun dia. nak pi depan rumah pun dia risau. sayang sungguh menantu dia.

Ya Allah, Alhamdulillah ni pun rezeki, rezeki dapat keluarga in law yg baik baik yang suka kita.

Beruntung dapat keluarga mertua yang baik. Itu pun merupakan salah satu cabang rezeki yang tuhan bagi. Kami doakan semoga pasangan ini kekal bahagia.

Kahwin campur: Baik atau buru.k?

Antara kebaikan perkahwinan campur pertamanya ialah pasangan itu berpeluang untuk berkenalan di antara satu sama lain. Bukan sahaja dengan pasangannya bahkan seluruh keluarga yang terlibat dan ini bersesuaian dengan hikmah atau tujuan Allah mencipta manusia dari berbilang bangsa, puak dan kaum.

Tidak dinafikan kelebihan lain seperti dapat melahirkan baka atau genetik yang baik dengan menerapkan perbezaan nilai budaya dalam diri anak-anak sekaligus menjadikan mereka lebih terbuka dalam berfikir.

Di samping itu, ia mengeratkan hubungan kekeluargaan apabila kedua buah keluarga juga boleh mengenali dan mengetahui cara hidup yang berlainan daripada apa yang mereka lalui selama ini.

Melalui kahwin campur juga boleh meluaskan kenalan keluarga dan pandangan hidup apabila pasangan saling mempelajari budaya hidup dan adat yang bertentangan daripada kebiasaan mereka.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang punya impian dan cita-cita ingin berkahwin berlainan kaum mahupun agama terutama daripada kalangan anak muda, perlu disedari bahawa persiapan fizikal dan mental yang luar biasa hendaklah dipersiapkan bagi menghadapi onak dan duri dalam alam yang mencabar ini.

Hal ini kerana apabila kedua ibu bapa yang berlainan agama dan budaya ini bercer4i, perebutan hak penjagaan anak akan berlaku dan waris mereka terpaksa memilih untuk mengikut agama ibu atau bapa.

Selain itu, pasangan yang berkahwin campur ini juga lebih terdedah kepada cabaran dalam menerima gaya hidup agama dan budaya yang berlainan yang boleh mendorong ketidakpuasan hati dan salah faham jika tiada cubaan untuk memahami dan mendalami hidup pasangan sendiri.

Campur tangan keluarga turut memberi pengaruh kerana penerimaan keluarga bergantung kepada keterbukaan mereka terhadap pegangan agama yang dianuti.

Dengan itu, penghayatan agama Islam yang sepenuhnya, sikap tolak-ansur dan saling memahami amatlah penting dalam sesebuah hubungan kekeluargaan lebih-lebih lagi apabila kedua pasangan merupakan berlainan agama, budaya dan warganegara bagi mewujudkan keluarga yang dilimpahi sakinah, mawaddah dan rahmah. – HARAKAHDAILY 20/5/2017

Penulis ialah pelajar Fakulti Pengajian Bahasa Utama dari Universiti Sains Islam Malaysia(USIM)

Sumber : sinar.my

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Kualalumpur Viral juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber  :  http://limauasamboi.pw/

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara