“Kita akan mengerti nikmatnya hidup, bila mana kita sudah tidak berdaya…” Doktor kongsi kisah sediih pes4kit mer4yu-r4yu minta air tapi tak kesampaian..

APA jua pekerjaan kita pasti ada momen suka dvka yang akan dikenang sepanjang hayat.

Begitu juga dengan seorang doktor ini yang berkongsi pengalaman meraw4t seorang pesaw4t warga emas yang sedang naz4k.

Menurut Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan, pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang itu dimasukkan ke hospital kerana lesu dan munt4ah-munt4h.

“Dipendekkan cerita, pesakit ni kami tak tahu bagaimana nak raw4t. Jika diikutkan, dah perlu hemodialisis sebab buah pinggang dia tak berfungsi.

“Dah siap pasang femoral catheter untuk hemodialisis, namun melihat keadaan dia, kami bimbang dia tak dapat harungi prosedur itu.

Pesaki1t tersebut dimasukkan ke hospital kerana mengalami munt4ah-munt4h dan lesu.

“Dalam keadaan begitu, jumlah air yang dia minum kami sukat baik-baik. Kami hadkan. Air kenci1ng dia pun kami sukat. Setiap militer yang masuk dan keluar dari sistem badannya dicatat rapi, ” tulisnya dalam satu hantaran di Facebook.

Namun Dr Kamarul Ariffin berkata pesakit tersebut merayu-rayu meminta air pada malam dia bertugas meskipun sudah dimaklumkan jururawa4t had jumlah air yang boleh diambilnya.

“Jadi, jururaw4t panggil saya. Pakcik, dah lebih had ni. Pakcik minum banyak sangat, tak elok untuk kesihatan.

“Belum sempat saya habiskan ayat, pakcik tu hulur tangannya dan menggenggam lengan saya. Genggaman dia lemah, dan tangan dia agak sejuk.

“Dia berkata sesuatu. Doktor, bagilah saya minum. Dia berhenti, dan tarik nafas panjang. Bagilah saya air. Dia tarik nafas lagi, ” katanya.

Ceritanya lanjut, pesakit tersebut tiba-tiba membuka nasal prong (tiub) yang membekalkan oksigen tambahan agar pernafasan dia lebih baik.

Dr Kamarul Ariffin berkongsi momen sedih tersebut di Facebook miliknya.

“Pakcik OK tak ni? Ses4k nafas ke? Soal aku sambil capai BP dan SPO² monitor. Ini alat periksa tekanan dar4h dan kepekatan oksigen dalam dar4ah. Saya pasang pada pakcik.

“Bagi aku sedut udara ni (udara semulajadi) katanya sambil tutup mata dan menghidu, lalu dia sambung, bagilah minum air segar (kosong). Lepas ni, dah tak dapat dah,” katanya tenang.

“Kemudian dia telan air liur. OKlah. Saya ambilkan, ya. Tapi tak boleh banyak, kata saya lalu pergi ke pantri setelah lihat bacaan tekanan dar4h dia agak OK, ” katanya.

Dia berkata sesuatu. Doktor, bagilah saya minum. Dia berhenti, dan tarik nafas panjang. Bagilah saya air. Dia tarik nafas lagi.

KAMARUL ARIFFIN NOR SADAN

Doktor

Sebaik kembali dari pantri, beliau terkejut apabila melihat keadaan pes4kit tersebut yang sudah tidak lagi berny4wa.

“Ketika saya kembali dari pantri bersama secawan air yang tak sampai suku penuh, saya dapati pakcik dah terlelap.

“Saya letak cawan di meja sisi katil lantas memeriksa pakcik. Seperti yang saya jangka, tapi harap sangat tak berlaku. Inna lillah wa inna ilaihi rajiun, ucap saya,” katanya.

Pes4kit tersebut tidak sempat minum air yang dimintanya.

Dr Kamarul Ariffin berkata momen sediih itu ternyata memberi mesej yang amat berharga pada dirinya.

“Kita akan mengerti nikmatnya hidup dengan pemberian Tuhan untuk kita di dunia ni. Udara segar yang hirup. Air bening yang melegakan haus. Perkara-perkara yang kita sering anggap kecil nilainya kerana ianya percuma.

“Di saat kem4tian yang semakin hampir, tak banyak yang kita boleh lakukan lagi. Masa dah tak banyak. Kudrat dah habis. Kebanyakan nikmat yang dipinjamkan, telah diambil kembali. Sebab itu benda-benda yang kecil tadi jadi besar, jadi sesuatu yang kita amat hargai, ” katanya.

Dalam pada itu, Dr Kamarul Ariffin turut mendedahkan kebanyakan pesaki1t yang sedang naz4k sering meminta air sebelum dijemput Ilahi.

“Haus… Saya tak berapa pasti apa fisiologinya, mungkin juga ia satu kebetulan.

“Namun berdasarkan pengalaman saya menjaga pesak1it yang gering dan naz4k tetapi masih sedar, kebanyakan mereka akan meminta air tak lama sebelum aj4l menjemput, ” katanya.

Sumber : Mstar

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*