“Kereta rmuk teruk..” 2 Tahun Tetap Ingt, Gadis Ni Dedah Det!k Kejad!an Ng3ri Kereta Msuk G4ung Sdalam 6 Meter- ‘Ajaibnya langsung tak ced3ra’

“HANYA mampu beristighfar dan mengucap… dalam keadaan pandangan ‘tertutup’, mata menang.kap sejalur cahaya putih.”

Demikian kata Nurmasturina Najihah Hassin ketika bercerita mengenai k.eja.dian nge.r.i yang mana dia nya.ris menemui aj.al selepas keretanya ter.ba.bas ke dalam ga.ung berke.tinggian enam meter.

Kuasa Allah, wanita ini terselamat tanpa mengalami sedikit pun kece.de.raan meskipun keretanya re.muk ter.uk dan dikategorikan ‘total loss’.

Masih mengin.gati setiap de.tik insi.den itu secara terperinci meskipun sudah dua tahun berlalu, wanita ini turut berkongsi secara ringkas kronologi ke.ma.lan.gan ngeri yang menimpanya itu di TikTok.

Menurut gadis yang senang disapa sebagai Jiha ini, ketika insi.den yang berlaku pada tanggal 16 Julai 2019 itu, dia sedang dalam perjalanan dari Gua Musang ke Kota Bharu, Kelantan dan memandu bersendirian.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya bertolak dari Gua Musang sekitar pukul 7 malam. Saya tak bawa laju sebab ketika itu keadaan hujan agak le.bat. Setibanya di satu selekoh berhampiran Sungai Bayu, mungkin kerana jalan licin, kereta hi.lang kawalan lalu ter.ba.bas.

“Tiga kali stereng kereta ber.pusing… masa tu, memang gelap dah pandangan. Mungkin Allah ‘tutup’. Dalam hati ter.detik, mungkin dah tiba a.jal menjemput… saya hanya mampu beristighfar dan mengucap.

“Dalam keadaan kereta berpusing dan terjunam tu, mata menangkap sejalur cahaya putih. Saya masih ingat dengan jelas. Akhirnya, kereta berhenti terjunam kerana tersangkut pada pokok. Masa itu, bila menyedari masih bern.ya.wa, tak henti-henti saya bersyukur,” ujar wanita berusia 24 tahun ini.

gaung 2

Kereta Jiha yang terba.bas ke dalam ga.ung ditarik menggunakan trak tunda.

Berada di bawah ga.ung yang agak dalam dan penuh dengan belukar, ditambah pula dengan suasana gelap malam, Jiha berkata dia cuba untuk bertenang dan tidak pa.nik agar dapat berfikir tin.dakan yang patut dilakukannya.

“Pertama sekali, saya keluar daripada kereta untuk pastikan tiada tumpahan minyak ta.kut mele.tup dan sebagainya… berbekalkan lampu kereta saja.

“Keduanya, saya call keluarga, bomba dan po.lis untuk bantuan. Saya tekan hon banyak kali untuk tarik perhatian pengguna jalan lain, tapi memang tiada siapa datang sebab tak dengar… gaung tu dalam.

gaung 1

Keadaan kereta Jiha ‘total loss’ aki.bat kema.lan.gan tersebut.

“Saya tunggu di kereta saja dan selama menunggu, ayah dan ma tak henti-henti call untuk ‘teman’ dan pastikan saya selamat. Saya tak berani nak naik tebing sebab bimbangkan keselamatan lebih-lebih lagi saya perempuan, takut dirompak orang yang nak ambil kesempatan.

“Masa di bawah, saya tak takut hantu dah waktu tu. Alhamdulillah, kawan ayah yang tinggal berdekatan datang selepas dihubungi ayah. Dialah orang pertama sampai dan barulah saya berani naik atas,” ujar ahli perniagaan muda yang mengusahakan bisnes QueeN Pizza ini..

Saya tak terlalu fobia cuma lebih beringat. Tapi kalau lalu lokasi kejadian, memang automatik terimbau.

NURMASTURINA NAJIHAH HASSIN

Bercerita lebih lanjut, anak kelima daripada enam adik beradik ini berkata, sungguhpun insi.den tersebut hampir mera.gut nya.wa, namun dia tetap menguatkan semangat kerana rutin sebagai ahli perniagaan memerlukan dirinya untuk sentiasa bergerak ke merata lokasi.

“Selepas in.si.den itu, abah dan ma memang larang saya bawa kereta seorang diri dan kena berteman. Tapi lama kelamaan bila tengok semangat saya, mereka izinkan memandu berseorangan namun nasihatkan lebih hati-hati.

“Saya tak terlalu fobia cuma lebih beringat. Tapi kalau lalu lokasi ke.ja.dian, memang automatik terimbau,” ujarnya yang juga merupakan seorang ejen insu.rans.

gaung 3

Selain menjadi pengasas QueeN Pizza, Jiha juga seorang ejen insu.rans dan menjadi stokis kepada sabun membasuh pakaian.

Pertama kali berkongsi pengalaman ditimpa ke.malan.gan di media sosial dalam tempoh dua tahun selepas ke.jad8.ian, Jiha berkata dia tergerak untuk berbuat demikian semata-mata kerana mahu memberi peringatan dan pengajaran buat orang lain.

“Saya cuma nak sampaikan mesej daripada pengalaman sendiri. Sebenarnya, masa mula bertolak, saya dah rasa tak sedap hati tapi saya teruskan juga. Jadi selepas ini memang kena alert. Kalau tak sedap hati, berhentilah solat di mana-mana dulu.

gaung 4

Ibu bapa merupakan tulang belakang yang menyokong kariernya sebagai ahli perniagaan muda.

“Keduanya, pentingnya tali pinggang keselamatan (seatbelt). Alhamdulillah, saya pakai seatbelt ketika itu. Memang ia ‘grip’ tubuh saya dekat seat masa kereta berpusing dan menjunam.

“Ketiganya, ingatlah pesan orang tua-tua… janganlah keluar rumah kalau nak dekat Maghrib. Waktu itu tak berapa elok. Dan apa pun yang paling pen.ting, sebelum mulakan perjalanan, baca doa mohon perlin.dungan dan berzikir,” ujarnya lagi.

Sekadar Perkongsian Dan jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaj.TQ

Sumber: Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*