“Kelvli ni Boleh Buat Gulai ka?..” – Memang p3das ayat Rozita Che Wan

Baru sahaja tvlar dalam media sosial, kilang pembuatan keluli di Subang Jaya di serbu, 350 pekerja didapati bekerja tidak p4tuh SOP.

Sebahagian besar daripada 350 pekerja yang didapati bekerja adalah dalam kalangan pekerja asing dan 90% daripada mereka pernah dij4ngkiti COV1D-19 sebelum ini. Jabatan Imigresen Malaysia juga melakukan pemeriksaan terhadap dokumentasi mereka.

Ramai orang mar4h dengan pengoperasian kilang (serta industri) merupakan pvnca utama k3s baharu, setiap hari. Sudah tentulah berasas kerana setiap hari, sejak Total L0ckdown 1 Jun 2021, tempat kerja menyumbang kluster terbanyak.

Sebelum Total Lockd0wn lagi Ketua Pengarah Kesihatan telah mengungkapkan kebimbangan terhadap peningkatan kluster dari industri, yang menyumbang k3s tinggi.

Pada awalnya, ramai orang (termasuk peniaga) bersedia untuk Total Lockd0wn dengan gambaran seperti PKP 1.0 – sedikit industri dibuka, kurang pergerakan, sekaligus k3s kurang dengan segera.

Sifirnya, biar sak1t dalam masa singkat (1-2 bulan) daripada sak1t berbulan-bulan.

Namun, yang berlaku, Total Lockd0wn dicabul dengan keizinan ‘luas’ operasi industri, tidak seperti yang dijangka. Sebulan yang sangat merugikan!

Pilihan seterusnya ialah PKPD di kawasan kritikal (khususnya Selangor dan KL) dengan jangkaan ‘meminimakan pembukaan industri’.

Namun, menerusi halaman instagram Rozita Che Wan:

“penting pulak kilang keluli ni masih beropeeasi time pkp  … keluli ni boleh buat gulai ka uolssss ? kata kilang makanan dgn ubat ubatan ja dibenarkan beroperasi..” – Che Ta

Michael Ang turut membalas komen dalam halaman tersebut:

Jom lihat apa lagi kata netizen:

“Bkn kilang keluli je. Kilang kawat pon bole operasi pkpd ni che ta. Miti approved. Kt mkn kawat dawai agakny tiap hari”

“Pekerja ni semua tak salah, bos kena bertanggungjawab tentang vaccine dan uruskan mereka baru kilang di buka, kalau 1 pos1tive semua akan terpalit.. Tidak bijak pengurusan kilang dpt kelulusan buka kilang, sedangkan masih pos1tif, itu dah salah dah. Kena Vaks1n dulu baru buka”

“Sian pkerja yg kena tp org atasan yg sbnr ye salah”

Sumber: IG Rozita Che Wan

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*