Connect with us

Entertainment

Kan Dah Kena Tmpar. Anak Lee Chong Wei Persoal Psal Pvasa, Cara Beliau Ajar Anak Bvat Ramal Tergmam

Published

on

Seperti semua sedia maklum, umat Islam sudah mula berpuasa bermula hari ini dalam bulan Ramadan. Anak-anak yang bersekolah juga terutama sekolah rendah sudah mula belajar berpuasa.

Mungkin kawan-kawan bukan muslim ada yang tidak faham dan menjadi p.elik, kenapa rakan-rakan muslim mereka tidak mahu makan ketika waktu rehat. Perkara itu dialami sendiri oleh anak Dato’ Lee Chong Wei, Kingston.

Dalam satu kiriman terbaru Lee Chong Wei di Facebook, anaknya meng.adu bahawa dia berasa sedih rakan-rakannya yang muslim tidak mahu makan bersamanya hari ini dan cikgu juga meminta Kingston makan jauh dari rakan-rakan lain.

Lee Chong Wei rasa bers.alah dengan keadaan itu kerana tidak menceritakan kepada anaknya bahawa hari ini sudah mula berpuasa bagi seluruh umat Islam.

“Papa, I ada soalan nak tanya” ditanya anak saya dalam perjalanan dari sekolah tadi.

“Tadi masa waktu rehat, saya berkongsi makanan dan minuman dengan rakan sekelas. Ada dua orang kawan baik saya, Syihan dan Amli tak nak makan. Kenapa ?” Muka anak terus m.uram bagai k.aca diti.mpa batu.

Tidak sempat saya menjawab, dia terus sambung “Pastu I pon dina.sihat cikgu supaya makan di sudut jauh dari segelintir kawan-kawan I. Apa s.alah saya, papa?”

Terg.amam aku dibuatnya seketika. S.alah saya juga sebenarnya kerana tidak memberi penjelasan bulan puasa sebelum ini.

“koko kingstonleekc , you tak s.alah. Kawan-kawan you tu sebenarnya dah start puasa. Dan Cikgu suruh makan di tepi sebagai tanda pengh.ormatan kepada kawan-kawan yang tengah berpuasa tu. Jadi, kamu kena nasihat kawan-kawan Cina India lain, mesti sokong kawan-kawan Melayu ni menjalankan ibadah puasa. Kena bert.olak-ansur dan hormat sesama lain. ”

Sulung yang kini dah 8 tahun sudah start menunjukkan sikap member.ontak. “Kenapa kena bertolak ansur ? Saya makan saya punya hal, dia puasa dia punya hal” .

Belum sempat saya m.arah, tangan penamp4r wongmewchoo terus melanda ke atas tangan anak. Tahulah saya dia pandai smash gak, tapi memang laju tangan dia kali ni.Sulung pun menangis bertanya sebab.

“Kalau kita tak bert.olak ansur, koko tidak akan ada kawan Amli dan Syihan lagi. Bayangkan kalau tak bert.olak ansur, koko main mercun semasa New Year mestinya dimaki. Jika tidak h.ormat, kawan India buat perarakan Thaipusam semestinya diha.lang. Andainya tidak menghormati sesama lain, tak mungkin shopping mall KL ada Christmas tree masa Christmas”, jawabnya saya.

“Kita menang bola dan Thomas Cup pun sebab kita bert.olak ansur dan bersatu padu”, disambung saya.

Dengan muka meny.esal, pendek sahaja jawapan anak saya “Saya mahu berkawan baik dengan Amli dan Syihan” .

Itulah cerita hari ni. Saya Chong Wei dan Mew Choo sekeluarga ingin mem.ohon-maaf dan mengucapkan Selamat Berbulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam. Have a ble.ssed puasa month.

Batu C0vid pasti berudang, Diharap bers.abar sesama sembahyang; petunjuk Ramadhan moga diundang, Semoga Raya di kampung tersayang, note : Nama bukan nama sebenar.

Kredit : SK/FBLCW

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara