Baru-baru ini, kita dapat melihat perkembangan dan keadaan terkini pendakwah bebas terkenal, Datuk Mohd Kazim Elias yang dilihat sukar untuk berjalan sehingga memerlukan bantuan kerusi roda dan tongkat untuk bergerak.

Terbaharu, menerusi Instagram Live program bual bicara Sembang Viral, TV9 dengan topik ‘Beratnya Ujian’, Ustaz Kazim dilihat mendedahkan bahawa sepanjang kariernya menjalankan dakwah, ini bukanlah kali pertama beliau diuji dengan sa.kit ataupun perbuatan mis.tik.

“Saya pernah ceramah, tapi semasa ceramah tu sebenarnya pad / ka.ntung air ken.cing saya ada dalam jubah saya. Sebab saya sukar untuk membuang air kecil dan saya tidak mahu orang tahu saya ada masalah. Memang sa.kit, tapi saya tetap ceramah.

“Balik dari ceramah, saya pula memang jenis yang tidak tidur malam. Dah bertahun saya tidak tidur malam dan rasa apa itu nikmat tidur, nikmat mimpi. Saya memang tidak pernah rasa. Mungkin ini ujian Allah untuk saya,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV9 Malaysia (@tv9malaysia)

Selain itu, Ustaz Kazim juga berkongsi ujian yang dihadapinya ketika Ramadan tahun lalu apabila beliau terpa.ksa dita.han di wad selama tiga hari akib.at per.ut memb.en.gkak seperti orang sedang men.gan.dung.

“Ramadan tahun lepas, masa tu saya ada program televisyen, 10 minit sebelum live saya tak nampak apa, masa tu saya dapat rasa perut saya mem.beng.kak, mem.bun.cit.

“Kemudian saya terus ke hos.pital Ipoh untuk check, tapi doktor cakap tidak ada apa-apa. Masa tu perut saya sudah saiz 39 betul-betul macam orang menga.ndung.

“Bila doktor kata tak ada apa, saya minta pertolongan pelajar-pelajar saya, makcik-makcik pondok saya bacakan doa dan masa Maghrib tu, saya mandi dengan air bidara yang dah dibacakan doa kemudian saya gosok-gosok bahagian pe.rut dan kelu.ar ja.rum yang dah berk.arat,” jelasnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV9 Malaysia (@tv9malaysia)

Selain Ustaz Kazim, Ali Putih juga turut dijemput sebagai tetamu jemputan bagi episod Sembang Viral yang dihoskan oleh Datuk Rosyam Nor.

Sekadar perkongsian dan jangan lupa komen yang baik baik sahaj.TQ

Sumber: xtra

Previous article“Dagu trbelah, ank bakal jalani pmbedahan..” Ummi Nazeera Mohon Sesuatu Dari Orang Ramai
Next articleSiti Nordiana Ke Kandang Saksi, Tapi Kenapa Zoey Rahman Dipanggil?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here