“Janganlah kacau, dah lupa dah”- Percubaan iqamah terhenti bila disapa ayah buat semua berdekah

Menerusi satu klip yang diviralkan di aplikasi Tiktok dimana si ayah meminta anaknya iqamah untuk solat sunat. Gelagat anak beranak ini telah menghiburkan semua kerana anaknya yang terlupa untuk iqamah. Tambah npula riak wajah si anak yang cuba tumpukan perhatian untuk iqamah juag sangat melucukan dan menjadi bahan bualan ramai..

Difahamkan melalui rakaman yang dikongsikan, si anak yang jelasnya seorang yang kurang pendengaran terdengar ayahnya menyatakan untuk ki4mat tetapi yang dikatakan oleh ayahnya adalah untuk membacakan iqamah. Lagi menghiburkan apabila si anak mengerti dengan panduan yang diberikan oleh ayahnya tetapi beliau tersilap melaungkan azan telah membuatkan para netizen terhibur dan tergelak tidak kering gusi.

Tontonan penuh boleh ditonton di :

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DaebaKing (@daebakingz)

Pelbagai reaksi dan komen diberikan seperti :

@GedangGorengPanas:janganlah kacau dah lupa dah

@nasrisalipnoor535:muka tu ba..sentiasa lawak..menghiburkan btl…

@Miss Moon Daisy:Entah bila nak start solatnya

@𝕸𝖇𝖆𝖍 𝕾𝖆𝖘𝖙𝖗𝖔 𝕶𝕯𝕽:Astagfirullah,, Time Dah Betul Iqamah Eh Kacau Jer,,, Dah Jadi Lupa Dah Tak Jadi Iqamah,,

@Elna876:ya allah sakit ny perot mne tengah hamil Lg.

@Adibbozz Empire:Ni org kt nk mengajar kita apa erti belajar sembahyang atau azan mahupun iqamah dpt memanfaatkan utk diri kita atau semua org

@agen:qamat ha.. kiamat bukan kiamat iqamah iqamah

Adegan anak beranak itu diteruskan lagi apabila si ayah menegur bahawa itu bukan iqamah tapi azan dan memberi petunjuk iqamah berbunyi seperti apa dan menyatakan iqamah itu ‘yang pendek pendek’ dan anaknya faham dan hanya pendekkan iqamah buat ayahnya terkejut. Ketika ayah nya menegur lagi, beliau cuba membaca iqamah dengan baik dan disapa si ayah dengan bersahaja bahawa yang dibacakan oleh anaknya itu benar sekali langsung si anak menyatakan untuk tidak menegurnya kerana beliau sudah lupa dan ini sangat mencuit hati para netizen..

Jangan lupa komen yang baik baik

Sumber dari Tiktok dan Instagram…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*