Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, semua orang harus mengambil iktibar dengan insiden sebelum ini yang menyebabkan penularan k3s dan kluster dalam komuniti.

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan (KKM) menasihatkan rakyat Malaysia supaya tidak merentas daerah dan negeri semasa sambutan Hari Raya Aidiladha pada 20 Julai ini.

textpsiden sebelum ini yang menyebabkan penularan k3s dan kluster dalam komuniti.

Menurutnya, bermula 1 Jun 2021 iaitu sejak permulaan pelaksanaan ‘total lockd0wn’ sehingga data terkini 16 Julai 2021, sebanyak 267 kluster komuniti dengan jumlah 17,106 k3s posit1f C0VID-19 telah dil4porkan.

“Daripada jumlah 17,106 k3s tersebut, 105 kem4tian telah dilap0rkan sehingga kini dan 42 k3s sedang mendapatkan rawatan di unit rawatan rapi (ICU).

“Kluster-kluster komuniti ini tercetus susulan sambutan majlis perayaan yang lalu (Hari Raya Aidilfitri dan Hari Gawai), aktiviti kunjung-mengunjung di kawasan kejiranan atau kampung, perjumpaan antara ahli keluarga dari rumah-rumah yang berlainan serta majlis pengebumian.

“Beberapa kluster komuniti ini turut melibatkan aktiviti rentas negeri bagi tujuan yang disebutkan di atas,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Tambahnya, KKM khuatir dengan 21 kluster yang didapati tercetus akibat aktiviti merentas negeri.

“Dalam tempoh 1 Jun 2021 sehingga 16 Julai 2021 sahaja, sebanyak 1,010 k3s p0sitif C0VID-19 telah dilap0rkan dalam 21 kluster ini, iaitu daripada 5,681 individu yang disaring (kadar p0sitiviti 17.8 peratus).

“Kluster-kluster ini didapati melibatkan aktiviti rentas negeri bagi tujuan sambutan perayaan, mengunjungi ahli keluarga, menghadiri majlis pengebvmian serta atas urusan kerja,” ujarnya.

Tegasnya, negeri yang melap0rkan jumlah kluster rentas negeri tertinggi sejak 1 Jun 2021 adalah Perak dengan lapan kluster (38.1 peratus), Terengganu dengan lima kluster (23.8 peratus) serta Kelantan dengan tiga kluster (14.3 peratus).

Tambanya lagi, larangan kunjung-mengunjung bagi menyambut perayaan juga masih lagi berkuat kuasa dan rakyat harus mem4tuhinya.

“Justeru, KKM ingin mengambil kesempatan ini untuk menyeru masyarakat supaya mengambil iktibar dan tidak mengulangi sikap tidak bertanggungjawab, khususnya semasa sambutan Hari Raya Aidiladha yang akan diraikan pada 20 Julai 2021.

“Masyarakat diingatkan bahawa lar4ngan rentas daerah dan negeri masih lagi berkuat kuasa. Begitu juga larangan kunjung-mengunjung bagi menyambut perayaan.

“Jangan pula dalam keseronokan menyambut Hari Raya K0rban menyebabkan kita sama-sama ‘terk0rban’ dek kerana C0VID-19,” katanya lagi.

 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Sumber: astroawani via  hmetro

Previous articleJumpa bekas suami di PPV, “Mata mamat ni penuh seribu kata…”
Next articleEbit Lew Tayang BangIo 3 Tingkat Dan Dedah Sumber Pendapatan. SekaIi Rakan Sekolah Dia Datang Komen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here