Isu s1ndir penjual burger dik0mpaun RM50,000, In tindakan yg diambil Neelofa pd penjual burger itu

TINDAKAN pengacara Neelofa memuat naik gambar burger di Instagram miliknya menimbulkan kemarahan netizen apabila dia dikatakan seolah-olah menyindir seorang peniaga makanan itu di Kelantan yang dikenakan kompaun sebanyak RM50,000 baru-baru ini.

Neelofa yang baharu sahaja didapati bersalah melanggar prosedur operasi standard (SOP) pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di majlis perkahwinan serta merentas negeri menulis kapsyen mahu menikmati burger semasa moreh malam nanti.

“Moreh burger malam ni meh, ” tulis Neelofa ringkas, dan disertai dua emoji ‘ketawa’.

Menyedari perkara itu menimbulkan salah faham banyak pihak, Neelofa atau nama sebenarnya Noor Neelofa Mohd Noor, 32, memadam foto berkenaan yang didapati diperoleh daripada enjin carian Google.

Malah dia tampil menjelaskan perkara sebenar.

Neelofa memuat naik paparan skrin bukti perbincangannya bersama pengurusan.

Isteri kepada Pencetus Ummah (PU) Riz atau Haris Ismail ini berkata, dia tidak berniat untuk menyindir mana-mana pihak termasuk peniaga berkenaan.

[Sertai fan club Telegram mStar Rojer. Kita boleh borak-borak DI SINI]

Sebaliknya ujar Neelofa dia lebih awal mengarahkan peguam menghubungi individu tersebut untuk menawarkan bantuan bagi menyelesaikan bayaran kompaun terbabit.

“Ya Allah ramai salah anggap dan bersangka tidak baik, sebelum saya post gambar itu, peguam saya sudah menghubungi abang burger dan pihak polis.

”Untuk tanyakan detail tentang kompaun dia sebab saya minta untuk bantu selesaikan bayarannya dengan izin Allah, ” tulisnya.

Ya Allah ramai salah anggap dan bersangka tidak baik, sebelum saya post gambar itu, peguam saya sudah menghubungi abang burger dan pihak polis.

Dalam pada itu, bekas pengacara MeleTOP ini juga memuat naik bukti paparan skrin mesej perbualan tentang hasratnya membantu peniaga burger tersebut.

Malah, Neelofa turut memuat naik petikan hadis berkaitan kelebihan dalam membantu orang dalam kesusahan.

Terdahulu, Neelofa serta keluarganya telah dikenakan kompaun RM60,000 kerana melanggar prosedur SOP di bawah Peraturan 19 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan pengawalan Penyakit Berjangkit 2020.

Neelofa, 32, selamat diijabkabulkan dengan pelakon dan pendakwah bebas, PU Riz, 26, di hotel di ibu negara, 27 Mac lalu.

RM60K untuk Neelofa, RM50K untuk penjual burger – ini tidak adil, kata netizen

PETALING JAYA: Pengguna media sosial tak puas hati dengan perbezaan antara jumlah kompaun yang dikeluarkan kepada selebriti dan keluarganya untuk perayaan perkahwinan yang mencabul SOP Covid-19 dan yang diserahkan kepada penjual burger dari rumah untuk pelanggaran serupa.

Hari ini, selebriti Noor Neelofa Mohd Noor, suaminya dan 20 ahli keluarganya telah dikenakan denda sebanyak RM60,000.

Rakyat Malaysia menggunakan media sosial untuk menyatakan kemarahan mereka terhadap “double standard”, membandingkannya dengan kes penjual burger di Kota Bharu, Kelantan, yang dikeluarkan kompaun RM50,000 untuk beroperasi lebih dari pukul 10 malam, di depan rumahnya.

Pengguna Facebook Mohd Azmi Ahmad mengulas mengenai “standard dua kali ganda antara penjual burger dan artis”, sementara Choong Eu Jin yang lain menyiarkan: “Berapa RM60K kepadanya, jika dibandingkan dengan RM50K untuk penjual burger.”

Ghandi Isma menulis: “Nampaknya menjual burger di depan rumah anda lebih buruk daripada menghadiri majlis.”

Pengguna media sosial bersimpati dengan penjual burger dengan Eric Kew mengatakan: “Sayangnya anda bukan ahli politik. Sekiranya anda … tidak ada denda. ”

Albert Lee, mendesak pihak berwajib untuk menunjukkan belas kasihan kepada penjual burger, dengan mengatakan: “Orang ini berusaha untuk membuat kehidupan yang jujur”

Wee Hon Koo meratap betapa miskin dan terpinggir yang harus menghadapi tekanan “hukuman yang tidak adil dan tidak adil.

Sementara itu, pengusaha kedai kopi dan pasar malam mendesak pemerintah agar lebih bersikap belas kasihan terhadap mereka yang berusaha mencari nafkah.

Wong Teu Hoon, presiden Persatuan Umum Pemilik Kedai Kopi Malaysia Singapura mengatakan pasukan penguatkuasa harus mengeluarkan amaran terlebih dahulu.

“Harap difahami bahawa ditampar dengan denda RM500 adalah banyak wang untuk penjual barang di tepi jalan,” katanya kepada FMT.

Wong berkata terdapat begitu banyak peniaga yang menderita kerana Covid-19 dan berusaha untuk memenuhi keperluan semasa bulan puasa.

Setiausaha Jeneral persatuan penjaja dan peniaga kecil Malaysia Mohamed Zamri Mohammed menggesa pihak berkuasa tempatan untuk mengikuti cara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dalam mengeluarkan kompaun.

“Dewan Bandaraya mengeluarkan tiga amaran sebelum mengeluarkan kompaun. Amalan ini harus diseragamkan di seluruh negara, ”katanya kepada FMT.

Zamri berkata perniagaan di bazar Ramadan merosot secara drastik apabila pelanggan mengikat tali pinggang.

“Semua orang berhati-hati dengan wang mereka. Mereka memberitahu kami bahawa kes Covid-19 akan meningkat dan mereka mahu menyimpannya untuk beberapa hari hujan. ”

Sementara itu, Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan berkata undang-undang mesti ditegakkan dengan adil tanpa mengira status seseorang.

Mohamad, yang biasanya dikenali sebagai Tok Mat, mendesak pihak berwajib untuk lebih belas kasihan terhadap mereka yang berjuang untuk memenuhi keperluan.

“Bagaimana dia (penjual burger) membayar sejumlah besar? Ini adalah beban bagi kumpulan B40, ”katanya dalam satu kenyataan.

Sumber: Trendingsgt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*