JOHOR BAHRU – Kerajaan akan meminta Kementerian Kes.ihatan (KKM) membuat pengumuman lebih awal mengenai keputusan sama ada membenarkan rentas negeri sempena sambutan Aidilfitri.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pengumuman lebih awal akan memudahkan orang ramai membuat persiapan dan mengurangkan kes.esakan pembelian tiket pengangkutan awam.

“Perkara ini di bawah KKM dan mereka yang akan membuat penilaian r.isiko,” katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Minum Petang bersama warga Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (Pulada) di Ulu Tiram di sini hari ini.

Beliau menjangkakan pengumuman itu akan dapat dibuat pada awal bulan puasa nanti.

“Kerajaan akan umum sama ada boleh atau tidak dalam waktu terdekat, kita pun tidak hendak ganggu orang balik kampung, hendak beli tiket kapal terbang atau bas.

Pada majlis itu, beliau mengumumkan kerajaan memperuntuk kira-kira RM 1.34 j.uta bagi tujuan menaik taraf pembangunan dan kemudahan asas di Pulada termasuk membaik pulih masjid, pagar serta penginapan.

“Saya akan minta KKM supaya buat pengumuman lebih awal boleh atau tidak. Maka rakyat boleh bersedia. Bulan puasa saya akan beritahu kepada Ketua Pengarah KKM tampil dengan pengumuman, cadangan. Ini dibawah KKM sebab mereka yang buat penilaian,” katanya.

Jelas Ismail Sabri lagi, kerajaan tidak mahu kewujudan 31 kl.uster balik kampung berulang apabila rentas negeri dibuka seperti tahun lalu.

Pada 27 Mac lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberitahu kerajaan akan meneliti kebenaran untuk merentas negeri dalam menyambut Hari Raya Aidilfitri tahun ini.

Namun perkara itu akan diputuskan sebaik sahaja semua data berkaitan dianalisis oleh Kementerian Kes.ihatan dan Majlis Kes.elamatan Negara (MKN).

607264ee04ada

Lupakan sambutan Hari Raya Aidilfitri di kampung jika jumlah kes masih tinggi.

Balik kampung kalau C0vid-19 bawah 100 kes

SAUDARA PENGARANG,

TIDAK lama lagi, kita akan memasuki bulan Ramadan. Sudah berbunyi di sana sini masing-masing mahu ambil berkat tarawih dan pulang ke kampung halaman.

Rata-rata mahu melayan emosi rindu, sedih dan sebagainya. Hati sudah mula meronta-ronta men4ngis hendak balik ke desa tempat dilahirkan.

Sebagai rakyat yang waras dan tidak bersandarkan em0si, apa yang paling utama bagi kita sekarang?

Adakah kesih4tan diri dan ny4wa atau makan ketupat dan rendang di kampung halaman? Vir.us C0vid-19 tetap bahaya walau ketika musim raya atau bulan puasa.

Penyakit ini lebih mudah berj4ngkit dan lebih berb4haya berbanding influenza lain dan pesakit yang telah pulih masih menanggung kesan seperti sakit dada dan terpaksa mengambil ub4t secara berterusan.

Kita boleh balik kampung tetapi mulai sekarang, semua mesti guna formula yang diberi oleh pakar-pakar kawalan penyakit berjangkit untuk mengh4lang v.irus itu menjangkiti kita.

Formula sebenarnya sudah ada dalam tangan masing-masing. Kalau masih ingin hendak balik kampung semasa hari raya nanti, kena tunggu kes turun dan mendatar. Sebaiknya kes harian di bawah 100, bukannya di bawah 1,000 kes sehari.

Untuk menurunkan kes ini, semua pihak kena berperanan.Jaga kebersi.han diri, pakai pelitup muka, jaga penjarakan fizikal, jangan bersent.uhan dan bermacam lagi.

Kita masih ada masa untuk mengamalkan bersama-sama nasihat saintifik ini sekali gus menurunkan jumlah kes harian.

Apabila kes mula menurun dan mendatar, maka bolehlah para pemimpin politik dan pakar kesihatan cadangkan untuk aktiviti balik kampung dan rentas negeri.

DR. MUHAMMAD KELANTANI

Bandar Baru Bangi, Selangor

Sumber:Astro Sinar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://www.dnq.pw/2021/04/11/ini-kenyataan-terbaru-dari-menteri-ismail-sabri-untuk-rentas-negeri-aidilfltri/

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Previous article“Ke kau yg gil4 attention” – Nadia Brian Bngang Ditvduh Lapar Perhatian
Next article‘Kalau Kakak M4ti Siapa Nak Jaga Ibu’ – Putri Nur Zulaika Pergi Jua, Sempat Ucap Saya Sayang Ibu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here