Connect with us

Entertainment

Dua bulan bertugas di Sabah, doktor bawa pulang detik suka duka ke Semenanjung…tak boleh lupa raw4t kanak2 C0vld-19 tahap 5 – “Tolong jangan sia2kan usaha kami”

Published

on

DUA bulan ditugaskan ke Sabah, antara negeri yang paling terjejas teruk gara-gara pandemik Covi1d-19, kini doktor wanita ini akhirnya kembali ke pangkuan keluarga.

Apa yang pasti, kepulangan tersebut turut membawa 1001 pengalaman yang tidak dapat dilupakan olehnya sepanjang 10 tahun berkecimpung dalam bidang perubatan.

Merangkumkan serba ringkas kisah suka dukanya di Facebook, perkongsian tersebut sehingga kini meraih lebih 1,100 shares selain dibanjiri ratusan komen.

Menurut Dr Atfina Ibrahim yang ditugaskan di Jabatan Kecem4san Hospital Semporna, rutin hariannya bersama petugas kesihatan yang lain begitu padat sejak tiba di pekan itu pada 25 September lalu, apatah lagi ketika itu musim pilihan raya negeri (PRN).

“Penduduk penuh di mana mana. Penjarakkan sosial? Maaf laa. Oh baru aku sedar apabila melihat poster di tampal merata-rata, bendera di mana-mana. Kereta di jalan penuh. Jem sepanjang perjalanan pulang ke bilik. Bertahan la. Anda tahu apa yang bakal terjadi seterusnya.

“Bermula la episod #thelittleWuhan dalam rutin harian aku. Oncall di hari minggu. 24 jam active call di kecem4san. Full set PPE sepanjang masa,” demikian antara coretan doktor berkenaan.

Dr Atfina ditugaskan di Jabatan Kecem4san Hospital Semporna, Sabah.

Dr Atfina merupakan salah seorang doktor yang diterbangkan ke Sabah untuk pasukan bantuan C0v1id-19.

Dia sebelum ini pernah berkongsi pengalamannya bertugas di Semporna atau digelar #thelittlewuhan, merujuk kepada pusat bermulanya pandemik C0v1id-19 di China, penghujung tahun lalu.

Berdepan pesakit yang datang silih berganti, doktor ini berkata dia paling tidak boleh melupakan perngalaman meraw4t pesak1it kanak-kanak yang dijangk1iti v1irus berkenaan.

“Pengalaman yang terkesan apabila melihat kanak kanak positif C0v1id-19 datang pada tahap 4 dan 5. Mereka hanya insan kecil yang tidak berd0sa,” katanya kepada mStar.

Sebahagian perkongsian Dr Atfina mengenai suka dvka pengalamannya sewaktu ditugaskan ke Sabah, bermula hujung September lalu.

Mengakui cabaran yang dihadapinya dan petugas kesihatan lain bukanlah calang-calang, bagaimanapun doktor ini berkata dia meletakkan keutamaan pesak1it di tangga teratas, sekalipun ada kalanya semangat turun merudum.

“Alhamdulillah sepanjang tempoh mobilisasi saya tiada simptom C0vid-19. Ti1pu saya katakan jika kesihatan emosi tidak terjejas langsung. Apabila berjauhan dari keluarga dan rakan-rakan akan ada pada satu ketika saya agak rasa down.

“Tapi yang membuatkan saya terus kuat adalah niat untuk membantu. Raw4tlah mereka seperti ibu bapa sendiri. Buat yang terhabis baik yang kita mampu,” ujarnya yang kini baharu selesai menjalani kuarantin selepas tiba di Semenanjung.

Pengalaman yang terkesan apabila melihat kanak kanak positif C0v1id-19 datang pada tahap 4 dan 5. Mereka hanya insan kecil yang tidak berd0sa.

DR ATFINA IBRAHIM

DOKTOR

Tambah Dr Atfina, ketika bertugas di Sabah, dia bukan sahaja meraw4t pesak1it C0v1id-19, malahan kes-kes kecem4san bukan berkaitan vi1rus itu yang juga tidak kurang bilangannya.

“Termasuk meraw4t pesak1it bukan warga negara. Peringatan dan pengajaran untuk diri saya sendiri, raw3tlah mereka sebaik mungkin. Mungkin ada satu waktu kita terlalu penat tapi ingatlah itu adalah tanggungjawab. Kerja kita adalah satu ibadah,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Atfina tidak dapat menyembunyikan perasaan kecewa apabila wujud segelintir pihak yang mengambil ringan dengan prosedur operasi standard (SOP) yang menyaksikan pertambahan kes saban hari.

Imej sinar-x seorang pesakit C0vi1d-19 tahap 5 yang dikongsikan Dr Atfina di Facebook.

“Sangat kecewa dengan sikap beberapa pihak yang ambil mudah SOP baru. Saya sendiri tidak sanggup sekiranya perkara yang sama berlaku lagi seperti di Sabah.

“Tolong jangan sia-siakan usaha kami selama ini. Cukup la untuk menidakkan kewujudan C0vi1d-19 ini. Cukuplah dengan spekulasi agenda Yahvdi dan kini isu v4ksin.

“Terapkan norma baru dalam hidup kita. Bukan hanya untuk diri sendiri tapi untuk keluarga kita. Untuk masyarakat dan komuniti. Jangan sudah terhantuk baru terngadah,” katanya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : Mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara