Seorang doktor di Amerika Syarikat menceritakan pengalamannya menjaga pes4kit C0VID-19. Katanya, kebanyakkan pes4kit yang sudah berada di hujung ny4wa selalu mer4yu kepadanya untuk mendapatkan v4ksin C0VID-19.

Dr Brytney Cobia yang berasal dari Alabama telah menceritakan sisi lain pes4kit C0VID-19 seperti yang dilap0rkan oleh Lad Bible. Di mana dia menggambarkan bahawa adegan itu begitu memilukan untuk beliau hadapi sebagai orang terakhir yang berada bersama pes4kit.

Pes4kit-pes4kit ini sebelum mereka ditidurkan selalu mer4yu kepadanya untuk mendapatkan vaks1n, dia menyatakan bahawa dia terp4ksa memberitahu mereka bahawa ‘sudah terlambat’ untuk mereka menerima vaks1n.

Di dalam catatannya, Dr Brytney mengatakan bahawa kebanyakan pes4kit adalah orang muda yang dit4han di h0spital akib4t wab4k C0VID-19 yang serius. “Salah satu perkara terakhir yang mereka minta sebelum ditidurkan adalah meminta untuk mendapatkan v4ksin,” katanya.


“Saya memegang tangan mereka dan memberitahu mereka bahawa saya minta maaf, tetapi sudah terlambat. Beberapa hari kemudian, ketika saya mencatat masa kem4tian, saya memeluk ahli keluarga mereka.

“Saya memberitahu mereka cara terbaik untuk menghormati orang yang mereka sayangi adalah dengan mengambil vaks1n dan mend0rong semua orang yang mereka kenal untuk melakukan hal yang sama.

“Mereka men4ngis. Dan mereka memberitahu saya bahawa mereka tidak tahu. Mereka fikir [vaks1n] adalah t1pu. Mereka fikir ia adalah pol1tik. Mereka fikir, mereka mempunyai jenis dar4h atau warna kulit tertentu, mereka tidak akan jatuh s4kit,” kata Dr Brytney.
Catatan doktor ini mendapat perkongsian ramai di Facebook. Tujuan beliau menceritakan sisi lain yang tidak pernah didengar oleh orang adalah kerana dia mahu semua orang sedar sebelum terlambat.

Vaks1n bukanlah ubat, tetapi v4ksin adalah jalan ikhtiar lain untuk kita menyelamatkan diri dari kem4tian yang sia-sia.

Di Malaysia sahaja, pengaruh kumpulan anti-vaks1n semakin membiak taj4m. Walaupun pelbagai usaha daripada kerajaan untuk memberi pended4han, tetapi semuanya tidak diambil peduli.

Lebih parah lagi, mereka lebih percaya kepada kertas kajian atau teori konspirasi yang belum tahu hujung pangkalnya benar. Manakala yang lain pula menvduh kebanjiran pes4kit di h0spital adalah wayang yang cuba dicipta untuk buat orang percaya.
Untuk rekod, setakat hari ini lebih 18 juta rakyat Malaysia yang berdaftar untuk mendapatkan vaksin. Manakala sebahagian negeri seperti Kuala Lumpur, Labuan, Melaka, Johor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perlis, Sarawak dan Selangor menunjukkan pendaftaran melebihi 80 peratus. Bagi pemberian vaksin pula yang melibatkan dos 1 dan 2. Malaysia setakat ini mencatatkan lebih 15 juta pember1an v4ksin.

Sumber:thevocket

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Previous article‘Bunga Bukan Sekuntum, Yen!’ Kisah Oyen Berebut Aw3k Buat Netizen Terhibur
Next articleAkhirnya Caprice kongsi video penuh, tak nampak elemen tepis… tolak tangan Ebit Lew

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here