Walaupun mencari rezeki sebagai penghantar makanan sepenuh masa sejak bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ia tidak menjadi penghalang bagi Mohd Akmal Azhar, 36, untuk menyiapkan tesis pengajiannya.

Atas usaha beliau bekerja sambil belajar selama empat tahun, akhirnya usaha itu membuahkan hasil apabila dia berjaya bergelar gra.duan Ijazah Kedoktoran (PhD) dalam bidang Teknologi Farmaseutikal.

Habiskan masa 10 hingga 12 jam sehari

abg rider2

Mengakui ia pengalaman yang sangat mencabar kerana terpaksa menghabiskan masa antara 10 hingga 12 jam sehari menghantar pesanan pelanggan di sekitar Bandaraya Kuantan, namun bapa kepada lima orang anak ini tidak mudah berputus asa.

“Cabaran yang paling utama sebenarnya dari segi masa. Ia kerana apabila sekatan dilonggarkan dan sewaktu itulah juga menjadi si.buk.

“Macam saya buat ini, sebelum ini adalah waktu siang sahaja dan pada sebelah malam itu, kita kena luangkan masa untuk fokus pada tesis walaupun sebenarnya tidak banyak masa,” ujarnya.

abang rider5

Justeru itu, tidak hairanlah jika usaha dan semangat beliau berjaya menarik perhatian Pemangku Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah sehingga beliau diundang ke Istana Abdul Aziz untuk mengadap.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by House of Pahang (@houseofpahang)

Harap orang ramai tidak pandang rendah kepada penghantar makanan

Abang rider1

Dalam pada itu, Mohd Akmal turut memiliki Ijazah Sarjana Muda dan Ijazah Sarjana dalam Bidang Pengajian Bioteknologi dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berharap agar orang ramai tidak memandang rendah kepada penghantar makanan dan beranggapan golongan itu tidak mempunyai pendidikan tinggi.Menurutnya, kerja sebagai rider banyak mengajar beliau cara berkomunikasi, memupuk sifat sabar dan kemahiran pengurusan masa.

“Kita jangan pandang rendah pada penghantar makanan ini kerana kalau kita lihat sebenarnya, geng-geng penghantar makanan ini, kawan-kawan saya ini juga pun ada degree, master pun ramai.

“Mereka ini sebenarnya jadi penghantar makanan secara part-time sahaja, yang kerja hebat-hebat pun ada dengan latar belakang yang bagus.

“Tapi itulah hakikatnya, masyarakat kita ini sering mempunyai sentimen yang tidak baik, padahal sebenarnya mereka (rider) ini datangnya dari pelbagai latar belakang sebenarnya, asalkan rezeki halal, Alhamdulillah,” tambahnya.

Terdahulu, tular di media sosial apabila sebuah syarikat penghantar makanan mengucapkan tahniah kepada Mohd Akmal atas kejayaannya beliau memperoleh PhD.

Sekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQ

Sumber:xtra/ IG Housepahang

Previous articleAlhamdulillah! Tokyo 2020 Beregu Badminton Negara Raih Pingat Gangsa
Next article[VIDEO] “Tak nak singkat..” Usahawan Dedah Izara Aishah Minta Gaya Tudung Labuh- ‘Jgn pandang rndah taubat org pndosa’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here