Baru-baru ini, seorang gadis menerima krit1kan dan ‘face sh4mming’ dari netiizen sewaktu dia membuat Live di TikTok mengenai tutorial solekan. Netizen turut menyamakan wajah gadis tersebut dengan kh1nzir dan s4mpah di ruangan komen.

Terbaru, memetik laporan Harian Metro, gadis yang dikenali sebagai Nurul Janatul kec3wa dengan sikap segelintir netiizen mengaitkan dengan ayahnya yang sudah meningg4l dunia. Malah, dia mampu lagi untuk bersabar sekiranya netizen meng3cam fizikal dirinya.

Samakan wajah saya dengan kh1nzir

Screenshot 25

Ketika membuat Live di laman TikTok, terdapat beberapa akaun lain yang tidak dikenalinya telah melontarkan kata-kata neg4tif dan berbentuk mengh1na fizikal Nurul Janatul. Lebih terkesan lagi apabila kriti1kan tersebut melibatkan ayahnya yang sudah meningg4l dunia.

Saya boleh bersabar lagi jika mereka meng3cam fizikal saya tetapi jadi sediih dan m4rah apabila ada yang mengaitkan keluarga kerana ayah saya sudah lama meningg4l dunia.

Seperti biasa, saya akan bersembang sementara menunggu lebih ramai pengikut menyertai siaran langsung diadakan. Namun, sebelum bermula lagi sesi tutorial sudah ada yang meng3cam dan menyamakan wajah saya dengan kh1nzir dan samp4h.

Mengh1na keluarga saya

Screenshot 26

Biarpun dik3cam teruk oleh netizen, Nurul Janatul terus kuat untuk membersihkan solekan pada wajahnya sebelum menamatkan Live itu. Difahamkan, pada mulanya dia berhasrat untuk melaporkan perkara tersebut kepada pihak polis, namun, apabila diperiksa terdapat beberapa akaun tersebut telahpun diny4haktifkan.

Ada juga yang meminta saya menamatkan siaran langsung dan menutup akaun TikTok tetapi paling terkesan apabila seorang warganet mempersoalkan ibu ayah saya tidak mengajar saya. Biarpun dik3cam, saya teruskan tutorial dan membersihkan solekan selepas itu sebelum menghentikan siaran langsung selepas sejam.

Tindakan itu bukan kerana sent4p seperti diperkatakan mereka tetapi ger4m apabila ada yang sanggup mengh1na hingga mempermainkan keluarga saya.

Saya dan keluarga ada memeriksa akaun individu terbabit juga sudah diny4haktif. Malah, keluarga nasihatkan untuk tidak memanjangkan isu berkenaan lagipun individu terbabit masih bersekolah jadi tidak mahu dia diambil tindakan.

Sumber: Harian Metro, Oh Bulan

Previous article“Perlu ke tunjuk dan rak4m awk tgh solat tu….” Tindakan Eyra Hazali Solat Sambil Dukung Anak Jadi Buah Mulut Netiizen..
Next articleBapa Mentua Anggota Polis Yg Mavt DiI4nggar Ketika Sedang Kejar Penjnayah Tampil Cerita Kjdian Sebenar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here