Dikatakan Mirip Fazura, LINDA NANUWIL T4mpil Cantik & Anggun Dalam Kelas Tersendiri!

LINDA NANUWIL

Tidak dinafikan, sejak kemvnculan Linda Nanuwil dalam program hiburan Gegarvaganza lalu ramai yang tertarik dengan kecantikan yang dimiliki penyanyi kelahiran Sabah ini. Bukan hanya dikurniakan rupa paras menawan, Linda juga mempunyai pakej lengkap dengan ketinggian ideal dan bentuk tubuh ramping.

Kejelitaan yang ada pada pemilik nama Norlinda Nanuwil ini juga dikatakan mirip selebriti dan aktres cantik, Nur Fazura Sharifuddin. Bahkan setiap kali penampilan Linda muncvl di kaca TV ternyata peminat menyamakan wajah mereka berdua.

Lebih istimewa, pada hujung Disember lalu Linda diangkat sebagai Artis Tercantik 2020 berdasarkan undian pembaca Gempak. Hasilnya, Linda menerima undian sebanyak 38.97 peratus sekaligus mengenepikan pesaing terdekatnya, Siti Saleha dan Dato’ Sri Siti Nurhaliza.

Berterima kasih dengan peminat yang bertcngkus-lvmus mengvndi dirinya, Linda bagaimana pun mengakui kecantikan itu sesuatu yang subjektif. “Walaupun bagi Linda kecantikan seseorang bukan hanya pada rupa paras, tapi juga lahir dalam diri kita iaitu ketulusan, kebaikan, adab dan keikhlasan.

Dalamannya cantik, maka terpancarlah ‘nur’ pada wajahnya. Linda anggap ini hadiah dari anda semua sebagai penutup tirai tahun 2020. Maafkan andai kata Linda ada terkasar bahasa atau secara tidak sengaja menggvris h4ti kalian.”

Tanggal 21 Mac lalu merupakan ulang tahun kelahiran Linda yang ke-37. Nama Linda mula meniti di bibir peminat muzik apabila bakat nyanyiannya disedari menerusi program realiti Akademi Fantasia Musim Kedua. Buktinya, Linda merangkul gelaran Naib Juara dan lagu-lagu dendangannya menjadi kegemaran peminat ketika itu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linda Nanuwil (@lindananuwil)


Namun beberapa tahun lepas, Linda seakan menyepi daripada dunia hiburan dan pulang ke kampung halamannya di Sabah kerana menjaga kedua-dua ibu bapanya. Dalam temu bual bersama Nona tidak lama dulu, Linda mengakui pemergian ayah tersayang pada tahun 2008 begitu terk3san baginya.

Belum sempat merawat duka kehil4ngan ayah, insan bergelar ibu pula ‘hil4ng’ dari pandangan buat selamanya. Atau lebih tepat, setahun selepas kem4tian ayah, ibu Linda pula men1nggal dvnia.

Sejak itu, fokus Linda untuk mengembangkan bakat dalam muzik terganggu. Dia sukar menerima hakikat kehil4ngan dua insan paling bermakna dalam hidup. Apatah lagi, pem3rgian ibu dan ayah berlaku dalam tempoh dua tahun berturut-turut.

Sampaikan penyanyi bersuara lunak ini mengambil keputusan menutup media sosial kerana tidak mampu berdepan dengan khalayak. Tind4kan itu nyata memberi kes4n besar dalam hidup Linda seterusnya membuatkan nama Linda Nanuwil ‘tengg3lam’ dan hil4ng dari radar industri seni buat beberapa ketika.

Linda di samping ibu bapa
Linda bersama rakan artis suatu ketika dulu

“Pvnca utama menyepikan diri sebenarnya sebab kedua-dua ibu bapa Linda men1nggal dvnia dalam masa dua tahun berturut-turut. Perkara ini sangat memberi kes4n yang p3dih dan sak1t buat saya sehingga karier dan media sosial saya pun terp4ksa shut down.

Waktu itu saya hanya mahu menjaga mak ayah. Saya cuma sempat menjaga dan melawat ayah lebih kurang enam bulan ketika ayah terlantar di h0spital. Memang Linda selalu keluar masuk h0spital sebelum dia men1nggal. Kadang-kadang selepas selesai shooting, saya terus ke h0spital untuk tunjukkan dia gambar-gambar diambil masa shooting. Semasa ayah masih ada, kami sempat tulis lirik lagu bersama-sama dan terhasillah lagu Dusun, Upus Tolidang atau Cinta Sejati.

Selepas ayah men1nggal dunia, saya kerap berada di Sabah untuk bersama mak. Waktu itu saya masih menetap di Semenanjung. Berbeza dengan pem3rgian ayah, pem3rgian mak saya sangat meng3jutkan kerana mak langsung tidak menunjukkan simptom yang dia sak1t t3nat.

Dia cuma pengs4n waktu Subuh dan dihantar ke h0spital di emergency dan men1nggal dvnia,” telus Linda sambil memberitahu pvnca pem3rgian kedua-dua insan istimewa tersebut adalah disebabkan mas4lah j4ntung.

Cuba mendapatkan kembali momentum kejayaan yang pernah diraih sebelum ini, Linda turut mer4ncang untuk menghasilkan lebih banyak lagu-lagu ciptaan sendiri selain berhasrat menerbitkan single dan album di samping mengadakan kolaborasi bersama penyanyi dan pencipta lagu berbakat besar.

Awal tahun, Linda hadir dengan single terbaharunya berjudul ‘Ikhlaskan Hatimu’ dan terlibat dalam penggambaran telemovie Misteri Jam Vintage. Yang pasti, kemvnculan wanita cantik ini kembali dalam industri nyata mengubat kerinduan peminat.

Kredit foto: Linda Nanuwil

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*