Connect with us

Entertainment

Dah tahu suami gaji ciput jer, janganlah beranak ramai sampai boleh menyus4hkan diri..

Published

on

“Dah tahu gaji suami RM800-RM1,000, janganlah ber4nak banyak,” demikian teguran dari seorang wanita bernama Syazwani Sharan di laman media sosial diFacebooknya.

Syazwani lepasan graduan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Sains Malaysia, memuat naik ‘pandangannya’ itu telah memuat naik kepsyen di laman Facebook semalam, mencetuskan pelbagai reaksi netizen yang majoriti tidak bersetuju dengan pandangannya yang dianggap tidak masuk akal berbanding jumlah netizen yang menyokongnya.

“Dah tahu gaji suami RM800-RM1,000, janganlah sampai beranak banyak-banyak sampai 5-6 orang anak sehingga menyusahkan diri sendiri, makan minum tak cukup dan kemudian salahkan kerajaan.

“Zaman macam ini kalau gaji di bawah RM1,000 cukup sekadar seorang anak. Tak perlu sampai nak buat satu team anak. JAdilah bijak dalam merancang anak. Kita ambil kiraan simple sajalah:

Rumah: RM400

Transport: RM200 (Mungkin motosikal sahaja)

Bil air dan elektrik: RM200

Jumlah keseluruhan: RM800

Baki gaji: RM200

“Sebab itulah mereka makan nasi dan budu sahaja tanpa lauk. Sebab baki pun baru RM200 untuk makan. Amat membeb4nkan untuk orang bergaji RM1,000 berkongsi makan untuk tujuh orang,” katanya.

Menurut Syazwani lagi, kesan dari kualiti hidup yang neg4tif sedemikian akan menyebabkan peningkatan kes kecvrian, romp4kan kerana mereka terdesak mencari duit bagi menampung kos sara hidup yang meningkat pada waktu kini.

Selain itu juga, anak juga membesar dalam keadaan yang tidak sihat kerana kekurangan nutrisi akibat tidak mengikuti piramid makanan serta masalah sosial juga semakin meningkat kerana ibu bapa tidak sempat mendidik anak yang terlalu ramai.

Justeru, Syazwani telah menyarankan bahawa kerajaan perlu menggubal undang-undang yang menetapkan satu keluarga hanya dibenarkan mempunyai seorang anak sahaja.

“Kerajaan perlu menggubal undang-undang satu keluarga limit satu anak sahaja. Selain itu, kawal n4fsu atau makan ubat perancang.”

“Kalau nak anak ramai, carilah kerja yang lebih bagus dari sebelumnya agar senang menanggung anak atau buat dua kerja dalam satu masa. Malah, isteri juga perlu bekerja,” jelasnya.

Sementara itu, pada warga netizen menganggap cadangan Syazwani mengikut langkah menghadkan kelahiran anak seperti yang pernah dilaksanakan oleh China suatu ketika dulu adalah kurang cerdik sangat dan mundvr.

Selain itu, netizen mendakwa Syazwani sengaja mencari perhatian dengan cara yang tidak betul ini.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : wowberita

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara